Gå til hovedindhold

Social, sundhed og ældre

Socialt udsattes brug af sundhedsvæsenet

01. jul. 2024
Analyser
Social, sundhed og ældre
Social

Personer med social udsathed havde i højere grad somatiske sygehusophold i løbet af 2022 end ikke-udsatte, både hvad gælder indlæggelser og ambulante ophold. Det er særligt udtalt for akutte ophold, hvor en højere andel af personer med social udsathed havde akutte ophold sammenlignet med ikke-udsatte, mens forskellen mellem de to grupper var mindre, hvad angår planlagte ophold.

Somatisk hospitalsvæsen – udvikling og fordeling af aktiviteten

04. jun. 2024
Analyser
Social, sundhed og ældre
Sundhed

Der er sket en kraftig udbygning af det somatiske hospitalsvæsen i årtier. I 2022 var der knap 12 mio. somatiske hospitalsophold, og hver anden dansker var på hospitalet. Begge tal er steget kraftigt siden 1995. En stor den af hospitalsaktiviteten – og af stigningen – vedrører forskellige typer af undersøgelser, især billeddiagnostik (røntgen, ultralyd, MR m.m.).

Udvikling i antal brugere af dosispakket medicin: 2021-2024

29. maj 2024
Analyser

Der er aktuelt ca. 49.000 brugere af dosispakket medicin pr. måned. Antallet er steget med 50 pct. siden december 2021. I dag er 4,6 pct. af alle 75+ årige på dosispakket medicin. Der er meget stor kommunal variation i andelen af brugere. Andelen af brugere er 11 gange større i de 10 pct. af kommuner med højest andel brugere end i de 10 pct. kommuner med lavest andel. Det tyder på et vist fortsat potentiale for øget udbredelse.

Forekomst af kroniske sygdomme i befolkningen (RUKS og LPR)

07. maj 2024
Analyser
Social, sundhed og ældre
Social

Ved opgørelse af forekomsten af kronisk sygdom bruges ofte det nationale register RUKS. Dette register omfatter dog kun syv udvalgte kroniske sygdomme (somatiske). I denne opgørelse suppleres data fra RUKS med diagnosedata fra Landspatientregisteret for otte andre sygdomme, hvilket øger antallet af kronisk syge betragteligt.

Fremskrivning af personalebehovet til hjemmehjælp og plejebolig til ældre

21. mar. 2024
Analyser
Social, sundhed og ældre

Der vil være behov for 34.000 ekstra ansatte i kommunerne i 2035 for at kunne fastholde serviceniveauet i 2022 ift. hjemmehjælp og plejebolig. En tilbagevenden i 2035 til det højere serviceniveau i 2009 vil kræve 67.000 flere ansatte i forhold til situationen i 2022.

Psykiatriske diagnoser blandt udsatte børn og unge

20. mar. 2024
Analyser
Social, sundhed og ældre
Social

Omkring hver tredje udsatte 0-17-årige har i løbet af deres liv fået registreret en psykiatrisk diagnose i forbindelse med en hospitalskontakt. Blandt ikke-udsatte børn og unge gælder det færre end hver tyvende. Det er især ADHD og autismespektrumforstyrrelser, men også belastnings- og tilpasningsreaktioner, som udgør en væsentlig del blandt de udsatte børn og unge.