Gå til hovedindhold
Analyser

Vejledning om forebyggelse og håndtering af chikane, trusler, hærværk og vold

KL har sammen med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner, Politiets efterretningstjeneste (PET) og Rigspolitiet udarbejdet en ny vejledning til forebyggelse og håndtering af chikane, trusler, hærværk og vold mod lokalpolitikere.

Indhold

  Vejledningen kommer på baggrund PET’s seneste trusselsvurdering, der udkom i marts 2023, og som peger på, at trusselsbilledet mod kommunalpolitikere er i forandring. Samtidig viser en undersøgelse fra KL og Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet fra 2023, at chikane mod kommunalpolitikere er et stigende problem. 

   

  Øget chikane mod folkevalgte er problematisk, fordi det kan udgøre en trussel både mod den enkelte politiker og indirekte trussel mod demokratiet, hvis færre (gen)opstiller.

   

  Vejledningen indeholder konkrete råd og opfordringer til, hvordan den enkelte politiker kan forebygge og håndtere chikane, trusler, hærværk og vold. Samtidig giver vejledningen inspiration til, hvordan kommunalbestyrelsen sammen kan styrke fokus på området. Der er i den forbindelse udarbejdet materiale, der kan bruges til dialogen i kommunalbestyrelsen.

   

  Materialet kan findes her

   

  Vejledningen er en opdatering af de tidligere vejledninger fra 2006 og 2018, og giver endnu flere konkrete råd samt et opdateret overblik over hvilke paragraffer, der yder støtte til politikere. Derudover sætter vejledningen fokus på at bryde med tabuet om chikane og gøre det mere legitimt for politikere at tale om og dele deres oplevelser.