Gå til hovedindhold
Analyser
Analyser: Social, sundhed og ældre
Social

Psykiatriske diagnoser blandt udsatte børn og unge

Omkring hver tredje udsatte 0-17-årige har i løbet af deres liv fået registreret en psykiatrisk diagnose i forbindelse med en hospitalskontakt. Blandt ikke-udsatte børn og unge gælder det færre end hver tyvende. Det er især ADHD og autismespektrumforstyrrelser, men også belastnings- og tilpasningsreaktioner, som udgør en væsentlig del blandt de udsatte børn og unge.

20. mar. 2024
  • Læs op

Indhold

    HOVEDKONKLUSIONER 

    • Blandt 0-17-årige udsatte børn og unge i 2022 har 32 pct. fået registreret mindst én af udvalgte psykiatriske diagnoser i forbindelse med en hospitalskontakt i løbet af deres liv. Blandt ikke-udsatte børn og unge gælder det 4,3 pct.
    • Blandt børn og unge, som modtager tidligt forebyggende indsatser, har 22 pct. mindst én af udvalgte psykiatriske diagnoser. Blandt børn og unge, der modtager støttende indsatser eller som er anbragt uden for hjemmet, gælder det henholdsvis 35 og 38 pct.
    • I 2022 har henholdsvis 13,7 pct. og 12,1 pct. af udsatte børn og unge en ADHD eller autisme diagnose. For ikke-udsatte er dette henholdsvis 1,5 pct. og 1,3 pct.
    • Blandt udsatte børn og unge i 2022 har 9,5 pct. haft en belastnings- eller tilpasningsreaktion på et tidspunkt i løbet af deres liv. Blandt ikke-udsatte børn og unge er det 0,8 pct.
    • Ca. 35 pct. af udsatte drenge har fået mindst én af udvalgte psykiatriske diagnoser, mens 
      det gælder ca. 29 pct. blandt udsatte piger. Blandt de ikke-udsatte drenge og piger gælder det henholdsvis 5,4 pct. for drenge og 3,1 pct. for piger.
    • Blandt de udsatte 17-årige i 2022 har næsten 60 pct. i forbindelse med en hospitalskontakt 
      fået registreret mindst én af udvalgte psykiatriske diagnoser i løbet af deres liv. Blandt ikke-udsatte 17-årige gælder det 11 pct.
    • Der er store kommunale forskelle i andelen af både udsatte og ikke-udsatte børn og unge, der har fået registreret en af udvalgte psykiatriske diagnoser i løbet af deres liv. Blandt udsatte børn og unge er det i nogle kommuner under 27 pct., der har mindst én af udvalgte psykiatriske diagnoser, mens det i andre kommuner er over 39 pct.

    Dokumenter

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Signe Frees Nissen

    Analyse & Makro

    Telefon: +45 3370 3447

    E-mail: sifn@kl.dk

    Student

    Emma Bruun Jespersen

    Analyse & Makro

    Telefon: +45 3370 3521

    E-mail: ebje@kl.dk