Kontakt
Mette Thønnings Sandager
Sundhed & Ældre
Telefon: +45 3370 3389
E-mail: mesa@kl.dk
KIK er en indsats, der har til formål at understøtte kommunerne i aktivt at anvende data til kvalitetsudvikling samt at styrke datakvaliteten på sundheds- og ældreområdet.
Med indførelsen af en række tværgående datainitiativer er kommunerne godt i gang med at sikre et solidt grundlag for at arbejde med dataunderstøttet kvalitetsudvikling.
Der blev med økonomiaftalen 2023 afsat penge til kommunernes etablering af en indsats, der skal underbygge det videre arbejde med datadrevet kvalitetsudvikling i kommunerne. Indsatsen er igangsat med inspiration fra lignende initiativ i almen praksis (KIAP).
Der er et stort potentiale i at skabe et fælleskommunalt ståsted i kvalitetsdagsordenen, at kunne lære af hinanden og at angribe ensartede kvalitetsproblematikker i fællesskab. Afsættet for KIK er, at det skal være nemmere for alle kommuner at arbejde med dataunderstøttet kvalitetsudvikling.
KIK er forankret i KL's Center for Sundhed og Ældre. Indsatsen er opstartet i 2023, og vil løbe indtil 2028.
KIK har fem arbejdsspor, som uddybes her.
Der er i sommeren 2023 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt ansvarlige og medarbejdere på data og kvalitetsområdet. Undersøgelsen, som blev besvaret af 84% af landets kommuner, havde til formål at afdække, hvilke udfordringer, behov og oplevelser kommunerne har og har haft i arbejdet med datadrevet kvalitetsudvikling.
Indledende analyser viser, at 74% svarer, at de oplever, at der i høj grad eller meget høj grad er engagement og interesse i kvalitetsarbejdet lokalt i kommunen, imens kun en tredjedel svarer, at de i høj eller meget høj grad anvender data til kvalitetsudvikling. I forlængelse af dette, svarer en noget lille andel på 25%, at de i høj eller meget høj grad har ressourcerne til at kunne lykkes med kvalitetsarbejdet. Nogle af de udfordringer, kommunerne fremhæver hyppigst, er problemer med datakvaliteten, samt udfordringer med at få data ud af systemerne og bearbejdet, da dette kræver specialiserede kompetencer.
Kommunerne efterspørger overblik over kvalitetsdata, klare standarder for, hvad der udgør god kvalitet, samt øget vidensdeling og samarbejde om kvalitetsudviklingsprojekter på tværs af sektorer og kommuner.
Læs mere om undersøgelsen, og se alle resultater herunder:
Data er en forudsætning for kvalitetsarbejdet i kommunerne. Her præsenteres et overblik over kilder til kvalitetsdata, som er relevante i kommunal kontekst. For hver datakilde beskrives typen af data, adgang til data samt eksempler på anvendelse i kvalitetsudviklingssammenhæng.
Dataoverblikket findes her: Dataoverblikket - kvalitetsdata i kommunerne
Kender du til andre kommunalt relevante kilder til kvalitetsdata, så skriv meget gerne til os, så vil vi inkludere disse i dataoverblikket (se kontakt nederst på siden)
Vi sender løbende information om vores indsatser og aktiviteter ud via KIK-nyhedsbrevet.
Hvis du har input til, hvor der er behov for indsatser, viden eller anden bistand i forbindelse med kvalitetsdagsordenen på sundheds- og ældreområdet i kommunerne, så skriv gerne til os. Se kontakt nederst på siden.