Gå til hovedindhold
Digitalisering og teknologi
Velfærd

03 / Alle skal kunne være med

Ingen borgere skal hægtes af i den digitale velfærd: Digitale services skal designes, så alle kan bruge dem – uanset forudsætninger. Menneskers forskelligheder skal tænkes ind, allerede når løsningerne er på tegnebrættet. De borgere, der ikke kan begå sig digitalt, skal stadig opleve en god service.

Ældre end 12 mdr.

Indhold

    Ingen borgere skal hægtes af i den digitale velfærd

    Selvom danskerne generelt er gode til at begå sig digitalt, så vurderes det, at ca. hver femte voksen har digitale udfordringer.

    Når kommunerne sætter yderligere skub på den digitale omstilling, er det essentielt, at der udvikles digitale løsninger, som flest muligt kan bruge uanset færdigheder og forudsætninger. Man skal kunne klare sig på egen hånd, og det skal ikke være et spørgsmål om, hvilket udstyr man ejer, eller hvor veluddannet man er.

    Digital inklusion er ikke kun vigtig for borgerne og deres pårørende, for at de kan begå sig. Det kan også aflaste kommunens medarbejdere, som i dag bruger ressourcer på at hjælpe digitalt udfordrede borgere – fx i borgerservice, beskæftigelse og på social- og sundhedsområderne.

    Vi skal derfor tænke diversitet og forskellige forudsætninger ind fra starten – allerede når de digitale løsninger er på tegnebrættet. Det dur ikke, at en digital service kræver en pc, eller at borgeren skal kunne uploade dokumenter.

    Med inkluderende design og brugerinddragelse i udviklingsfasen kan mange digitalt udfordrede borgere hjælpes bedre på vej. Der vil stadig være borgere eller pårørende, som ikke kan bruge de digitale veje, fx grundet et handicap eller en sygdom, som gør det umuligt at bruge en skærm. De borgere skal stadig have god mulighed for at få løst deres ærinde.

    Her kan teknologi også lette mødet med kommunen for borgeren. Det kan eksempelvis være ved, at borgeren kan udfylde en formular eller en ansøgning med stemmen over telefonen. Eller at kommunen – med borgerens accept – bruger data om personen til automatisk at indhente oplysninger, frem for at borgeren selv skal indgive dem.

    Skridt på vejen

    • I kommunerne vil vi arbejde for, at digitale løsninger udvikles og designes, så borgernes forskelligheder er tænkt ind fra starten. Det vil sige, at al tekst er forståelig og læsbar, og at borgeren kan klare sit ærinde på en tablet eller telefon – ikke kun en pc.
    • Når vi udvikler digitale løsninger, skal vi undgå, at der er blinde vinkler for, om borgere bliver hægtet af. Det skal vi gøre gennem samarbejde og brugerinddragelse og gennem dialog og krav til de leverandører, der leverer digitale løsninger.

    Case

    Digital forløbsguide til borgere Borgere med et forløb i Socialforvaltningen i Københavns Kommune kan i dag få hjælp via en app. Borgeren kan via appen få den rette viden på rette tidspunkt i forløbet og få påmindelser om aftaler. Samtidig har borger og medarbejder mulighed for at sende beskeder til hinanden, så spørgsmål let og hurtigt kan afklares. Appen åbner op for dialogen med de borgere, som ellers ikke kan overskue at komme ned på centret eller snakke i telefon.

    Sidst opdateret: 17. maj 2024

    Læs mere om digital inklusion

    Kontakt

    Kontorchef

    Frederik Nordentoft Andersen

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3405

    E-mail: frna@kl.dk

    Kontorchef

    Pia Færch

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3111

    E-mail: pah@kl.dk