Gå til hovedindhold
Nyhed
Klima
Teknik og miljø

Beskyttelsen af vores drikkevand har topprioritet i kommunerne

Kommunerne står klar til at gøre det, der skal til, for at løfte opgaven med at sikre rent drikkevand, lyder det fra Birgit S. Hansen, der dog havde håbet på en mere akut løsning på en stor udfordring.

06. jun. 2023
Billede af drikkevand

Indhold

  Miljøminister Magnus Heunicke har tirsdag meldt ud, at han nu vil forpligte kommunerne til at lave påbud mod at bruge sprøjtemidler i områder omkring landets drikkevandsboringer, hvis vandforsyningerne ikke kan nå til enighed med lodsejerne om at stoppe med at sprøjte.

  Der har ellers tidligere været tale om at indføre et statsligt forbud mod brug af pesticider, men den løsning er nu droppet.

  ”At vi både i dag, i morgen og om 10 år har rent drikkevand er en topprioritet for os i kommunerne, og vi har derfor også lagt os i selen for at lykkes med vores del af opgaven. Desværre har vandværkerne og lodsejerne kun i meget få tilfælde indgået de frivillige aftaler, som skal til. Hvis regeringen nu mener, at næste skridt er kommunale, individuelle påbud, så er vi klar til at påtage os dén opgave og det ansvar,” siger Birgit S. Hansen, formand for KL’s Miljø- og Klimaudvalg.

  Ikke den hurtigste vej til rent drikkevand

  KL har længe peget på, at lodsejere og vandselskaber ikke ville nå i mål med de frivillige aftaler, og at den hurtigste og bedste vej til at beskytte drikkevandet derfor var et statsligt forbud mod brug af pesticider.

  ”Modellen med, at kommunerne skal give påbud, mener vi grundlæggende ikke, er den hurtigste og bedste vej at gå for beskytte vores drikkevand – og det er heller ikke den bedste brug af samfundets og kommunernes ressourcer. Det tager tid at give påbud, kommunerne skal føre tilsyn, påbuddene kan påklages og være under klagesagsbehandling i mange år osv. Med andre ord tager det lang tid og indebærer en hel del bureaukrati. Vi havde gerne set, at man havde fundet en mere akut løsning på et ret alvorligt problem,” siger Birgit S. Hansen.

  Kommunerne har løftet opgaven

  Lovforslaget, der skal forpligte kommunerne til at lave forbud vil først kunne træde i kraft i midten af 2024. Indtil da, skal indsatsen med at indgå frivillige aftaler fortsætte.

  Miljøstyrelsen vil i den forbindelse føre løbende status over, hvordan det går med beskyttelsen af drikkevandet i alle landets kommuner.

  ”Ministeren gør meget ud af at sige, at det er kommunerne, der har haft vanskeligt ved at indgå de frivillige aftaler. Her må jeg melde hus forbi. I kommunerne har vi løftet vores del af opgaven og lavet de nødvendige risikovurderinger. De frivillige aftaler skal indgås mellem vandværkerne og lodsejerne – og det er dem, der ikke har kunne finde en vej. Nu får kommunerne et nyt redskab i værktøjskassen, som vi vil gøre vores for at bruge, så vi i fællesskab kan tage ansvar for rent drikkevand,” siger KL-udvalgsformanden.

  Kontakt

  Pressechef

  Line Oxholm Thomsen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3536

  E-mail: lnt@kl.dk