Sociale og psykiatriske indsatser givet til borgere i jobcentrene
I løbet af 2021 modtog 11 pct. af borgerne i jobcentrene en eller flere af en række udvalgte servicelovsydelser. Der er dog store forskelle på de enkelte målgrupper i jobcentrene, hvor nogle grupper ofte og andre sjældent modtager servicelovsydelser
Hovedkonklusioner
- I uge 53 i 2020 modtog 407.000 personer ydelser i jobcentrene. I løbet af 2021 modtog 11 pct. af disse personer en eller flere udvalgte servicelovsindsatser fra kommunerne.
- Der er store forskelle på andelen, der modtager de udvalgte servicelovsydelser, i de forskellige målgrupper. Blandt aktivitetsparate på uddannelseshjælp er modtagerandelen 48 pct., blandt personer i ressourceforløb 36 pct., blandt a-dagpenge er det 2 pct.
- Andelen af jobcenterets målgrupper, som modtog kategorier af kommunale servicelovsydelser:
- 6 pct. pleje/behandling – ressourceforløb (15 pct.), aktivitetsparate kontant-/udd.hjælp (12 pct.)
- 5 pct. socialpædagogisk støtte - aktivitetsparat udd.hjælp (30 pct.), ressourceforløb (23 pct.).
- 2,3 pct. botilbud, herberger mv. – især blandt aktivitetsparate på udd.hjælp (16 pct.).
- 0,4 pct. aktivitetstilbud, 0,1 pct. ledsagerordninger (BPA mv.)
- Ca. 10 pct. i jobcentrenes målgrupper modtog en eller anden form for indsats i hospitalspsykiatrien i 2021. Indsatserne vedrører især unge på uddannelseshjælp (33 pct. blandt aktivitetsparate og 20 pct. blandt uddannelsesparate) efterfulgt af personer under ressourceforløb (25 pct.). Omvendt er det forholdsvist få modtagere af a-dagpenge (2 pct.).
- Godt hver tredje i jobcentrenes målgrupper er på et tidspunkt siden 1995 diagnosticeret med en psykiatrisk lidelse. Omfanget varierer fra ca. 80 pct. blandt aktivitetsparate på uddannelseshjælp og personer i ressourceforløb til 19 pct. blandt modtagere af a-dagpenge. Blandt personer som ikke er i jobcenteret eller på førtidspension udgør andelen 14 pct.
- Ca. hver fjerde i jobcentrenes målgrupper har en psykiatrisk diagnoseregistrering inden for de seneste 5 år. Blandt disse er belastningsreaktioner (stress, PTSD mv.) og depression de mest hyppigt forekommende, men også angstlidelser, personlighedsforstyrrelser, psykotiske lidelser og ADHD har et vist omfang.