Gå til hovedindhold
Analyser
Analyser: Dansk økonomi
Økonomi

Kommunernes økonomiske udvikling i 2020

Coronapandemien ramte dansk økonomi hårdt, med et foreløbigt opgjort fald i BNP på 2,1 pct. Selvom det set med internationale øjne er et beskedent fald, ramte krisen meget hårdt i nogle kommuner. Kollapsen af flytrafikken fik eksempelvis produktionen i Tårnby Kommune til at falde med 23,5 pct.

08. feb. 2022
Ældre end 12 mdr.
 • Læs op

Indhold

  Sammenfatning af hovedtendenser

  • Bruttonationalproduktet (BNP) faldt i 2020 med 2,1 pct. i Danmark som følge af coronakrisen. Det gik meget hårdt ud over nogle kommuner. Værst gik det ud over Tårnby, hvor produktionen faldt med næsten 25 procent, bl.a. som følge af nedlukningen af lufthavnen.
  • Selvom nogle kommuner, som Tårnby, blev meget hårdt ramt, er der ingen klare geografiske tendenser i større områder af landet der blev ramt hårdere end andre. Det er også i høj grad de samme kommuner som ligger i toppen hhv. bunden målt i BNP Pr. indbygger i 2019 og 2020.
  • Brugen af kompensationsordninger har holdt hånden under beskæftigelsen, som ikke er faldet i samme omfang som produktionen. I Tårnby faldt beskæftigelsen eksempelvis blot med 1,3 procent, og der er ingen tydelig sammenhæng imellem udviklingen i BNP og beskæftigelse på tværs af kommunerne i 2020.
  • Sammenlignet med under finanskrisen, har landsdelene været meget anderledes ramt under coronakrisen. Byen København har under coronakrisen stået for 40 procent af nedgangen på landsplan, imens det under finanskrisen var blot 8 procent. Det har i høj grad med krisernes forskellige natur at gøre.

  Dokumenter

  Kontakt

  Specialkonsulent

  Teis Bay Andersen

  Analyse & Makro

  Telefon: +45 3370 3769

  E-mail: tban@kl.dk