Kontakt
Ulla Schärfe
Klima & Tværkommunalt Samarbejde
Telefon: +45 3370 3286
E-mail: ulsc@kl.dk
Julie Leth
Klima & Tværkommunalt Samarbejde
Telefon: +45 3370 3866
E-mail: jlet@kl.dk
I KL vil vi gerne være med til at facilitere vidensdeling og fremhæve det store stykke arbejde der udføres i kommunerne. På denne side kan du få indblik i nogle af de godkendte klimahandleplaners væsentligste indsatser, se eksempler på de største CO2-reduktioner og få adgang til de godkendte klimahandleplaner.
I KL vil vi gerne være med til at facilitere vidensdeling og sætte fokus på kommunernes ambitiøse klimaindsatser og de virkemidler og processer, der anvendes i forbindelse med at indfri målsætningerne for Klimaalliancen. Derfor har vi i KL, i samarbejde med flere af de kommuner, der har fået godkendt deres klimahandleplaner, lavet et oversigtsark, der giver indblik i de enkelte kommuners konkrete indsatser, virkemidler og reduktioner. Oversigtsarket skraber dog kun overfladen i forhold til kommunernes store arbejde med den grønne omstilling. Derfor kan man også tilgå alle de medvirkende kommuners klimahandleplaner i boksen under oversigtsdokumentet. Målsætningen er at opdatere oversigtsarket i takt med, at flere kommuner får godkendt deres klimaplaner.
I april 2023 faldt det nye partnerskab Klimalliancen der efterfølger DK2020 samarbejdet på plads. Det nye samarbejde er en femårig partnerskabsaftale der er et fælles og visionært fundament for klimahandling i Danmark. Den grønne tænketank CONCITO står sammen med det internationale bynetværk C40 som videnspartnere i alliancen. 98 kommuner har tilsluttet sig arbejdet, og i hele landet har kommuner og regioner arbejdet sammen om at udvikle nye løsninger, der kan løfte klimaarbejdet på tværs af kommune- og regionsgrænser. DK2020 ophører med udgangen af 2023, hvor kommunerne står med godkendte og politisk forankret klimahandlingsplaner klar til at gå fra plan til handling. Klimaalliancen træder i kraft pr. 1. april 2023.
1. rul af godkendelser begyndte henover sommeren og efteråret 2022 hvor yderligere 32 kommuner har fået blåstemplet deres DK2020 plan af C40 og CONCITO og godkendelser i byråd. Et stort tillykke med dette til alle de nye godkendte DK2020-kommuner!
Pr. juli 2023 har endnu flere kommuner fået godkendt sin klimaplan og der er nu 73 godkendte klimaplaner i Danmark.
For at skabe et overblik over de vigtigste indsatsområder på tværs af kommunerne forhører KL sig med kommunerne på hvad deres primære indsatsområder er i deres klimahandlingsplaner, samt konkrete eksempler på store CO2-reduktioner ved udvalgte indsatser.
Derfor har KL udarbejdet et oversigts katalog som fremviser kommunernes væsentligste indsatser, beskrivelser af disse, samt eksempler på konkrete reduktioner.
Kataloget er en frivillig indsats med detaljer om kommunernes indsatser, og er opdateret pr. juli 2023. For yderligere data og overblik om kommunernes klimaindsatser se også gerne KL's årlige spørgeundersøgelse Kommunernes Klimabarometer.
De 20 kommuner der tilsluttede sig den første bølge af DK2020 tilbage i 2019, har alle fået godkendt deres klimaplaner af både byråd, CONCITO og C40. Disse kommuner er derfor i fuld gang med at gå fra plan til handling. Disse kommuner er Albertslund, Allerød, Assens, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Helsingør, Høje-Taastrup, Jammerbugt, Køge, Lejre, Lemvig, Lolland, Middelfart, Randers, Roskilde, Samsø, Sønderborg, Vejle og Aarhus.
I november 2020 indtrådte yderligere 44 kommuner i DK2020: Ballerup, Brøndby, Esbjerg, Favrskov, Faxe, Fredensborg, Furesø, Fåborg-Midtfyn, Gentofte, Gladsaxe, Haderslev, Hedensted, Herlev, Herning, Hjørring, Holbæk, Horsens, Hvidovre, Kerteminde, Kolding, Langeland, Lyngby-Taarbæk, Nordfyn, Nyborg, Odder, Odense, Odsherred, Ringkøbing-Skjern, Rudersdal, Rødovre, Skive, Slagelse, Sorø, Struer, Svendborg, Tårnby, Varde, Vejen, Vesthimmerland, Viborg, Vordingborg, Ærø, Aabenraa og Aalborg.
Flere af disse kommuner begynder i efteråret 2022 at få godkendt deres klimaplaner i byrådene og får blåstemplet deres planer af C40 og CONCITO.
I 2021 er yderligere 31 kommuner indtrådt i DK2020: Bornholm, Egedal, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs Hillerød, Hørsholm, Vallensbæk, Greve, Guldborgsund, Ishøj, Kalundborg, Næstved, Ringsted, Solrød, Stevns, Billund, Fanø, Tønder, Holstebro, Ikast-Brande, Norddjurs, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Brønderslev, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted.
Flere af disse forventes færdige i sommeren 2023.
Hvad enten du har spørgsmål, kommentarer, eller noget du vil dele med KL eller kommunerne, er du velkommen til at sende en mail til os. Se kontaktinformation her på siden.