Gå til hovedindhold
Digitalisering og teknologi
Nyhed

Lokale svar på globale trusler – kommunernes cyberværn

På Kommunernes Digitaliseringstræf ’23 holder Christian Christensen et oplæg om cybersikkerhed. Det er et område, der fortsat får stigende opmærksomhed i takt med den sideløbende digitalisering af samfundet. ”Cybertruslen er global, og det er derfor nødvendigt med samarbejde, men det er samtidig også vigtigt at implementere egne sikkerhedsværn i kommunerne” siger Christian Christensen.

20. feb. 2023
Ældre end 12 mdr.

Indhold

  Digitalisering kræver tillid

  Christian Christensen er konsulent i KL, hvor han blandt andet arbejder med cybersikkerhed og offentlig digitalisering. Han er uddannet civilingeniør og har 10 års erfaring med programmering. Herudover har han været både udviklingschef på Københavns Universitet og IT-chef i det kommunale, og han ønsker at videregive den faglige viden, som han gennem sin lange karriere har indsamlet og stadigvæk indsamler gennem sit daglige arbejde.

  ”Cybersikkerhed bør blandt andet være på kommunernes dagsorden, fordi vi i Danmark bliver mere og mere digitale. En stor del af forvaltningen sker over digitale platforme, og fundamentet for digitaliseringens succes er dermed borgernes tillid. Der skal være tillid til, at borgernes data er sikre, korrekte og ikke misbruges” siger Christian Christensen.

  Investér i teknikken

  En vigtig erkendelse i kølvandet på digitaliseringen er, at der vil komme cyberangreb. Der skal forventningsafstemmes mellem borger og kommune, da man ikke kan undgå angreb fuldstændig, men blot forsøge at minimere hyppigheden, og muligheden for, at angreb spreder sig. ”Det er en illusion at tro, at der aldrig kommer angreb. Kriminelle er på jagt efter huller i sikkerhedssoftware, og det er derfor nødvendigt, at vi investerer i både hardware, software, personale, kunstig intelligens etc.” siger Christian Christensen. Det skal ifølge Christian Christensen betrygge borgere i, at kommunerne tager beskyttelsen af borgernes data seriøst. Som borger kan det være svært at skelne mellem cyberangreb og persondatabrud, så opbygning af tillid kræver også, at uheldige sager, der skyldes egne fejl, minimeres gennem eksempelvis bedre procedurer ved brug af journalsystemer. Dette er en af flere parametre, som Christian Christensen vil præsentere i sin session på Kommunernes Digitaliseringstræf ’23.

  Opbygning af session

  Der vil være to sessioner på Kommunernes Digitaliseringstræf ’23 om cybersikkerhed:

  Session 1. Torsten Juul-Jensen og Jacob Herbst fra Dubex. Torsten og Jacob kommer med eksempler på, hvordan angreb forløber, samt på hvordan man sikrer sig imod det. Endeligt kommer de med en ”ønskeseddel” til data og procedurer, som de kunne ønske sig, alle havde på plads for at gøre det nemmere at gendanne efter angreb. Christian perspektiverer i kommunal kontekst.

  Session 2. Oplæg om cyberværn med Søren Bank Greenfield fra Sundhedsdatastyrelsen med efterfølgende dialog. Søren fortæller om trusselsbilledet lige nu, og hvorfor vi skal arbejde sammen om forsvaret. Christian fortæller om ”Kommunalt værn imod Cyberkriminalitet”; et projekt, som skal sikre tværgående ressourcer og ”opdage” kapacitet i kommunerne.

  Der er plads til dialog og udfordrende spørgsmål fra deltagerne, som kan nuancere indholdet af oplægget.

  Christian Christensens anbefalinger

  • Mere fokus på cybersikkerhed; den skal ikke negligeres.
  • Det er fortsat det basale, der skal implementeres. Opdatér vigtig software, reducér antallet af brugere med administrative rettigheder og følg f.eks. KL’s anbefalinger til tekniske minimumskrav.
  • Afprøv beredskabet. Lav en plan for og procedure for, hvis et angreb bliver en realitet. Prøv det af i praksis.
  • Italesæt det. Sørg for at få det på dagsordenen for ledelsen. Ledelsens engagement er altafgørende for succes som organisation. Øv dig på at gøre dialogen med ledelsen uteknisk.
  • Du kan ikke gøre alt på én gang. Fokusér på de største trusler for organisationen. Afstem din vurdering med din ledelse.

  Tag med på Kommunernes Digitaliseringstræf '23

  Gå ikke glip af Kommunernes Digitaliseringstræf '23. Tilmeld jer nu, så I sikrer jer en plads.

  Kommunernes Digitaliseringstræf er en årligt tilbagevendende begivenhed, der er er et vigtigt mødested og inspirationsrum for alle jer, der arbejder med digitalisering i kommunerne. Mange vælger at tage af sted på digitaliseringstræffet flere kolleger sammen fra kommunerne for at høste fælles viden ind til det videre arbejde hjemme i kommunen.

  Kontakt

  Vicekontorchef

  Jan Struwe Poulsen

  IT-Arkitektur & Standarder

  Telefon: +45 3370 3234

  E-mail: jtp@kl.dk