Gå til hovedindhold
Digitalisering og teknologi
Nyhed

Hvad er data- og analysekonsulentens rolle og udfordringer med dataanalyse og Business Intelligence?

Der var rig dialog og god inspiration ved KL’s netværk om dataanalyse og Business Intelligence, hvor kollegaer på tværs af landet, udvekslede erfaringer og gode råd til arbejdet med data i kommunerne.

07. jan. 2020
Ældre end 12 mdr.

Indhold

  Da de to netværksgrupper i Jylland og på Sjælland mødtes til hver deres første netværksmøde handlede formiddagens tema om analysekonsulentens rolle og udfordringer. Som kommunal data- og analysekonsulent befinder man sig nemlig i krydsfeltet mellem stærke fagligheder på en lang række områder, faglige og økonomiske styringsdagsordener samt komplekse data-og analyseopgaver. Hvilke krav stiller det til datakonsulenten? Hvor­dan nedbryder man barriererne og skaber overblik, samarbejde og resultater? Hvordan skaber man ledelsesmæssigt og politisk fokus på sine resultater? Det var nogle af de drøftelser, der fandt sted.

  Der var i netværksgrupperne indlagt en gruppedrøftelse om data- og analysekonsulentens rolle og udfordringer, hvor deltagerne kom med konkrete bud på tre små opgaver:

  • Udpeg tre generelle udfordringer for jer som analysekonsulenter
  • Opstil tre gode råd til at nå ud i organisationen og skabe det gode samarbejde
  • Opstil tre gode råd til at formidle og skabe fokus på jeres resultater

  Generelle udfordringer for jer som analysekonsulenter

  Data- og analysekonsulenterne på tværs af kommunerne står med mange af de samme udfordringer. En af de tydelige udfordringer er datakvalitet. Hvordan skaber vi tillid til data? Tilgængelighed er også en udfordring, som mange kommuner møder. Tilgængelighed i forhold til at tilgå data på tværs af organisationen, men også om de relevante data må eller kan tilgås – her oplever kommunerne især udfordringer med GDPR.

  Andre udfordringer var at opnå det gode samarbejde med ledelsen, ledelsens forståelse af værdien af dataanvendelse, en oplevelse af manglende prioritering af dataanalyser og mangel på et fælles sprog om dataanalyser.

  Gode råd til at nå ud i organisationen og skabe det gode samarbejde

  For at nå ud i organisationen og skabe det gode samarbejde peger data- og analysekonsulenterne på relevans og kobling til fagområderne. Særligt lyder det gode råd at indgå i dialog med fagområderne og forstå deres forskellige behov. Det er dog ikke nok bare at komme ud i organisationen, det handler også om ledelsesopbakning.

  Det gode samarbejde hjælpes på vej af showcases eller slet og ret et godt eksempel. Hvis man spørger data- og analysekonsulenterne, er der bred enighed om, at de gode historier løbende skal identificeres og formidles.

  Gode råd til at formidle og skabe fokus på jeres resultater

  Når det kommer til at formidle og skabe fokus på resultater, er et af de centrale råd at udarbejde simple og lækre visualiseringer. Den gode formidling er tilpasset din målgruppe, så den forbliver relevant for dem og deres fagområde. Og del de gode erfaringer på tværs af den kommunale organisation og vær med til at gøre dataanalyser let forståelige.

  KL starter to nye netværk om dataanalyse og Business Intelligence til februar på Sjælland og i Jylland. Du kan læse om netværkene og finde datoer for de nye netværksmøder i 2020 her.

  Arrangementer om digitalisering og teknologi: Hvad kan KL gøre for dig?

  Klik her for et samlet overblik over arrangementer fra KL's Center for Digitalisering og Teknologi.