Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Kommunerne hilser melding fra statsministeren velkommen

KL’s formand og næstformand hilser statsministerens invitation til samarbejde om, hvordan vi udvikler vores velfærdssamfund velkommen. Kommunerne er klar til at tænke nyt og tage ansvar, lyder det.

16. mar. 2023
Ældre end 12 mdr.
Billede af Martin Damm og Mette Frederiksen på Topmødet 2023

Indhold

  Statsminister Mette Frederiksen præsenterede torsdag på Kommunalpolitisk Topmøde nogle af regeringens tanker i forhold til behovet for reformer for at udvikle velfærden. Ifølge hende trues velfærdssamfundet af 5 megatendenser: Den ændrede demografi, voksende bureaukrati og administration, rekrutteringsproblemer, udfordret sammenhængskraft samt det forhold, at den private velstand vokser mere end det offentlige forbrug, hvilket kan føre til, at danskerne ikke får den service i det offentlige, de forventer.

  Analysen er, at velfærden, som vi kender det, bliver udhulet, medmindre der gøres noget drastisk. Og statsministeren pegede derfor også på, at der er brug for at gøre op med ideen om, at alle skal sikre den samme form for velfærd.

  KL’s formand Martin Damm kvitterer for udmeldingerne fra statsministeren.

  ”Vi er helt enige med regeringen i analysen af, at der er brug for at gøre noget ekstraordinært, hvis vi også om 10 år skal have et velfærdssamfund, som vi kan være bekendt over for borgerne. For den velfærd, vi kender, er under pres. Råderummet er båndlagt og rekrutteringsudfordringerne tårnhøje. Det kræver, at vi tager fat nu. Og så kræver det også prioriteringer – det er vi nødt til at være ærlige om,” siger KL’s formand Martin Damm.

  ”I mine ører lyder statsministerens udmelding som en invitation til et samarbejde om, hvordan vi sammen udvikler vores velfærdssamfund. Dén vil vi gerne sige ja tak til. I kommunerne er vi helt klar til at tænke nyt og tage ansvar for vores fælles velfærd,” siger Jacob Bundsgaard, KL’s næstformand.

  Vi skal skrue op for den politiske samtale

  Statsministerens udmelding indeholder også detaljer om, hvordan de planlagte besparelser på 3 mia. kr. på administration i kommuner og regioner skal findes. Her lægger hun op et ”flerårigt samarbejdsprogram” mellem regeringen, kommuner og regioner. Med det formål at nedbringe udgifterne til administration og friholde den borgernære velfærd gennem færre målsætninger, mere enkel styring og tilsyn samt færre dokumentationskrav.

  ”De administrative besparelser kommer vi ikke uden videre til at acceptere i en situation, hvor det stigende antal statslige embedsmænd pålægger kommunerne mere og mere overflødigt bureaukrati. Derfor er det også et godt signal fra statsministeren om, at hun er med på, at dét problem skal løses. Vi har brug for gennemtænkte planer, prioriteringer og for at skrue op for den politiske samtale om, hvordan vi rykker den offentlige sektor det rigtige sted hen,” siger Martin Damm.

  ”Det er vigtigt med en tæt dialog med vores bagland – og så skal befolkningen også tænkes med. For forventningerne til velfærden skal passe til det, vi faktisk kan levere i virkeligheden. Her har vi sammen med regeringen en stor, fælles opgave, som vi håber, at regeringen også er villig til at stemple ind på,” siger Jacob Bundsgaard.

  Kontakt

  Pressechef

  Line Oxholm Thomsen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3536

  E-mail: lnt@kl.dk