Kontakt
Isak Dyrløv Klindt
Klima og Tværkommunalt Samarbejde
Telefon: +45 3370 3874
Email: idkl@kl.dk
KL følger energiforsyningssituationen tæt og er i den forbindelse løbende i dialog med de nationale myndigheder. Denne side giver et overblik over, hvad KL kommunikerer ud til kommunerne om energiforsyningssituationen. Her på forsiden kan I tilgå alle udsendte mails til borgmestre og kommunaldirektører om situationen. På de nedenstående ikoner kan I tilgå undersider om nødberedskab, energisparetiltag her og nu samt strategiske tilgange til energibesparelser. KL opdaterer løbende siden med relevant info.
KL udsender jævnligt mails om den aktuelle energiforsyningssituation. De kan læses herunder:
Danmark har en stabil energiforsyning, men Energistyrelsen oplyser, at der kan opstå perioder til vinter, hvor der ikke er balance mellem udbud og efterspørgsel på elmarkedet. I sådanne tilfælde kan Energinet, i yderste nødstilfælde, fordele strømmen i nettet ved at afbryde elforsyningen til et geografisk område i ca. 2 timer ad gangen via midlertidige, kontrollerede strømafbrydelser. Omfanget af det geografiske område og varigheden af strømnedbruddet vil afhænge helt af situationen og varsles umiddelbart ikke inden.
Kommunerne opfordres til at have øget opmærksomhed på, om de kommunale beredskabsplaner og ’actionscards’ er opdateret og tager højde for afledte konsekvenser af en øget risiko for strømafbrydelser.
Fokusområder kan f.eks. være:
De nationale myndigheder opfordrer generelt til, at kritiske processer og funktioners afhængighed af energi bliver gennemgået, og at konsekvenserne ved et udfald af energi bliver vurderet og evt. imødegået.
KL vil i den kommende tid fokusere på at bidrage til at styrke beredskabsplanlægningen i kommunerne. Konkret ved at se på, om der kan udarbejdes fælles opmærksomhedspunkter til, hvad de kommunale beredskabsplaner bør adressere i tilfælde af strømsvigt. KL har på den baggrund nedsat en gruppe af kommunale beredskaber og kommuner, for sammen at identificere de væsentligste opmærksomhedspunkter for kommunerne i dette arbejde. KL har derfor udarbejdet en pjece med en række eksempler på, hvad kommunen kan gøre og bør være opmærksom på i tilfælde af et evt. strømsvigt. Dette både i forhold til den samlede beredskabsplan, og sundhedsberedskabet. Der indgår eksempler på kommunernes beredskab før, under og efter en hændelse med strømsvigt - med henblik på at styrke kommunernes samlede planer og understøtte paratheden til at sikre fortsat drift.
Det er vigtigt at påpege, at meget stadig er i proces og under afklaring. Der vil derfor løbende blive justeret i både meldinger fra myndighederne om situationen, ligesom ikke mindst hvordan der varsles og kommunikeres af og mellem myndigheder vil blive skærpet undervejs.
I opfordres derfor altid til at søge seneste opdaterede information på www.ens.dk og www.kriseinformation.dk om situationen.
Den 13. december 2022 havde KL-studiet besøg af en række oplægsholdere der skulle orientere kommunerne om beredskab ved tilfælde af de såkaldte brown-outs som Energistyrelsen har varslet - dvs. mulige afbrydelser af strømmen med korte eller intet varsel. Afbrydelserne forventes at vare 2 timer og vil være spredt ud over et geografisk område som ikke kan oplyses på forhånd. Det kan både være om dagen eller om natten.
Webinaret satte derfor fokus på de spørgsmål der opstår ved strømudfald i kommunen og hvad forskellige dele af kommunens organisation kan gøre for at styrke nødberedskabet og sikre de kritiske funktioner før, under og efter en hændelse med strømsvigt. Webinarets oplægsholdere var Jesper Rode Tholstrup fra Energistyrelsen, Jakob Willer fra Brancheforeningen Telebranchen, Ulrik Keller fra Beredskabsstyrelsen, Claus Munk fra Bornholms Regionskommune, Dorthe Brænder Liliendal fra Odense Kommune og Hans Mogensen fra Silkeborg Kommune.
Per aftale med Hans Mogensen deles hans præsentation ikke, se venligst i stedet for den separate PDF for information fra ham.
Den 6. oktober 2022 var Center for Cybersikkerhed inviteret i KL-studiet for at orientere om forsyningssikkerhed på teleområdet til kommunerne og de kommunale redningsberedskaber. Sektionschef Henrik Frankerup Emanuelsen holdt oplæg om risikoen for udfald på mobilnettet i tilfælde af strømafbrydelser, og hvad kommunerne kan gøre for at sikre sig.
Efter aftale med Henrik deles webinaret og slides ikke, men følgende hovedpointer kan gengives:
Vi bruger omkring 1/3 af døgnets timer på arbejdspladsen. Derfor har vores energiforbrug et betydeligt aftryk, mens vi er på arbejde. Med energivenlige initiativer og vaner bidrager kommunerne til, at kontorbygninger, institutioner og idrætsfaciliteter landet over bliver en del af løsningen på den vanskelige energisituation, vi alle oplever for tiden.
Energistyrelsen har udformet energispareråd til arbejdspladser, og KL bakker op om rådene. Der er i formuleringen af rådene taget hensyn til balancen mellem at opnå energibesparelser og undgå sundhedsrisici, fx i form af skimmelsvamp eller legionella.
De overordnede energispareråd er:
SparEnergi.dk - Få hjælp til at spare el og varme i din bolig
Energistyrelsen har udarbejdet et idékatalog med forslag til konkrete tiltag til at spare på energien i bygningsdriften. Det har de blandt andet gjort med input fra kommunerne og KL. Formålet med kataloget er at give et oplyst vidensgrundlag om effekten af forskellige energisparetiltag som hjælp til at prioritere indsatserne i kommunerne.
Ud over idékataloget det også muligt at se konkrete spareråd til eksempelvis svømmehaller og fokuseret indhold om at spare på el, vand og varme i driften.
Konkrete spareråd til svømmehaller findes her .
Råd til at spare på varmen i driften findes her.
Energistyrelsen har lanceret en national energisparekampagne. I den sammenhæng har Energistyrelsen udviklet og offentliggjort borgerrettet kommunikationsmateriale med fokus på, hvad borgerne selv kan gøre for at spare på energien. Materialet består blandt andet af guides, plakater, klistermærker, bannere og SoMe-materiale, som I frit kan bruge i jeres kommunikation til borgerne.
Klimaindsatsen i kommunerne afhænger i høj grad af, at eksisterende bygninger energioptimeres. Over 80 pct. af de eksisterende bygninger vil stadig stå her i 2050, og 20 pct. af Danmarks CO2-udledning er forbundet med forbrug af el, vand og varme i bygninger. Samtidig skal bygningerne have den rette funktionalitet til at varetage velfærdsopgaven og være sunde og trygge at opholde sig i.
På den side kan du tilgå links fra webinarer KL har holdt om energikrisen og forsyningssikkerhed.
Beskrivelse af indhold: Energistyrelsen har varslet mulige afbrydelser af strømmen – såkaldte brown outs – med kort eller intet varsel. Afbrydelserne forventes at vare 2 timer og vil være spredt ud over et geografisk område som ikke kan oplyses på forhånd. Det kan både være om dagen eller om natten.
Webinaret sætter fokus på de spørgsmål der opstår ved strømudfald i kommunen og hvad forskellige dele af kommunens organisation kan gøre for at styrke nødberedskabet og sikre de kritiske funktioner før, under og efter en hændelse med strømsvigt. På baggrund af erfaringer fra udvalgte kommuner, og afklaringer hos eksterne aktører rettes fokus på:
Webinarets oplægsholdere er:
Jesper Rode Tholstrup: Kontorchef i Energistyrelsen
Jakob Willer: Direktør i Brancheforeningen Telebranchen
Ulrik Keller: Kontorchef i Beredskabsstyrelsen
Claus Munk: IT-chef i Bornholms Regionskommune
Dorthe Brænder Liliendal: Sundhedsstrategisk chefkonsulent i Odense Kommune
Hans Mogensen: Kommunikationschef i Silkeborg Kommune
Beskrivelse af webinar: Den 19. september 2022 var Energistyrelsen inviteret i KL-studiet for at orientere om energiforsyningssituationen til kommunerne og de kommunale redningsberedskaber. Vicedirektør Martin Hansen fra Energistyrelsen holdt oplæg, og efterfølgende besvarede han og beredskabschef i styrelsen Jesper Rode Tholstrup spørgsmål.
Beskrivelse af indhold: Den 6. oktober 2022 var Center for Cybersikkerhed inviteret i KL-studiet for at orientere om forsyningssikkerhed på teleområdet til kommunerne og de kommunale redningsberedskaber. Sektionschef Henrik Frankerup Emanuelsen holdt oplæg om risikoen for udfald på mobilnettet i tilfælde af strømafbrydelser, og hvad kommunerne kan gøre for at sikre sig.
Efter aftale med Henrik deles webinaret og slides ikke, men følgende hovedpointer kan gengives:
Klima og Tværkommunalt Samarbejde
Telefon: +45 3370 3874
Email: idkl@kl.dk