Legebaseret undersøgelse af motorik
Røde kufferter fyldt med bolde, tryllestave, perler og meget mere: Udvalgte dagtilbud i Børneliv i sund balance er i fuld gang med at gennemføre Den Legebaserede Undersøgelse af motorik blandt 4-årige.
Legebaseret undersøgelse af motorik i børnehaven
Med legen som udgangspunkt samarbejder sundhedspleje og pædagoger om at styrke børnenes motorik og glæde ved at bruge kroppen. Vendespil, musik og udklædning tages i brug, når pædagogerne via legen guider en mindre gruppe 4-årige børn igennem en række øvelser. Imens de leger, observerer sundhedsplejersken børnenes motorik.
Tværfagligt blik på bevægelsesglæde og motorik
Efter undersøgelsen taler sundhedsplejersken og pædagogerne om, hvad de har observeret:
- Oplever gruppen glæde ved at bevæge sig?
- Er gruppen med på at udfordre kroppen - også selv om det kan være svært?
- Hvad er gruppen særligt gode til?
- Er der noget som gruppen har behov for at øve?
Det tværfaglige blik på børnegruppen giver grundlag for at drøfte, hvordan børnehaverne bedst understøtter børnenes motoriske udvikling i den daglige pædagogiske praksis Der er allerede gode erfaringer fra børnehaver, som eksempelvis har fået øget opmærksomhed på at understøtte børnenes udholdenhed og muskelstyrke igennem den daglige leg og aktivitet.
Udvikling af indsatsen
Den legebaserede undersøgelse bygger på viden fra forskning, der peger på, at bevægelse har stor betydning for børns udvikling og trivsel. Undersøgelser viser også, at fysisk aktivitet i børnehavealderen øger chancerne for, at børn er fysisk aktive op gennem barndommen, i skolen, i deres ungdom og voksenliv.
Den legebaserede undersøgelse er udviklet i løbet af 2021 til 2022 med afsæt i erfaringer fra sundhedsbesøget i Aalborg Kommune og i tæt samarbejde med fysio- og ergoterapeuter, dagtilbud og sundhedspleje fra Frederikssund Kommune og Albertslund Kommune.
Fra 2022 til 2024 bliver den legebaserede undersøgelse gennemført i udvalgte dagtilbud i Albertslund Kommune og Frederikssund Kommune. I Aalborg Kommuner fortsætter man sundhedsbesøget som hidtil.