Gå til hovedindhold
Nyhed
Klima
Teknik og miljø

Præsentation af Fremtidsværksted 5 – Klimaansvar gennem grønt indkøb

I forbindelse med dette års KL’s Klima & Miljø Topmøde, vil der i løbet af fredagen blive afholdt Fremtidsværksteder. Fremtidsværkstederne sætter fokus på løsninger på de komplekse klima- og miljøpolitiske udfordringer, som vi står overfor, nu og i fremtiden.

08. apr. 2024

Indhold

    Klimaansvar i kommunale indkøbspolitikker

    Med en samlet årlig indkøbsvolumen på over 100 mia. kr. og et klimaaftryk fra indkøb opgjort til 6,8 mio. ton CO2e i 2021, står kommunerne som en væsentlig aktør i kampen mod klimaforandringer forårsaget af forbrug. Kommunernes position som Danmarks største offentlige indkøber giver en unik mulighed for at drive den grønne omstilling fremad gennem ansvarlige og bæredygtige indkøb.

    Kommunerne arbejder allerede lokalt og i fællesskab ambitiøst med at reducere klima- og miljøbelastningen fra indkøb. Der er taget vigtige skridt mod at reducere CO2-aftrykket fra indkøbet ved at integrere bæredygtighed i de kommunale indkøbs- og udbudspolitikker, tage dialogen med virksomheder, stille krav og arbejde på at omlægge forbruget i praksis. Kommunerne kan ikke undgå at købe ind, men det fokus, der på tværs af kommunerne er på indkøb som løftestang for den grønne omstilling, viser en klar erkendelse af, at der både er klima- og miljømæssige, men også økonomiske fordele ved at investere i bæredygtige løsninger på indkøbsområdet.

    Det aktuelle fremtidsværksted sætter fokus på det store potentiale, der stadig ligger i at arbejde systematisk med at trække kommunernes indkøb og forbrug i en grønnere retning. Det handler om at ændre forbruget i hverdagen på tværs af hele den kommunale organisation gennem fokus på fx reduceret forbrug, levetidsforlængelse og genbrug. Men også om grundlæggende at gentænke den både vi bygger og transporterer os på samt stiller krav til de mange virksomheder, der hver dag løser opgaver for kommunerne.

    Sessionen vil dykke ned i specifikke fakta, nøgletal og konkrete tiltag, der kan guide kommunerne i at understøtte et mere klimavenligt forbrug, der i mange sammenhænge også påvirker økonomien i en positiv retning.  Vejene til et grønnere indkøb er mange, og de relevante indsatser vil skulle overvejes fra indkøb til indkøb afhængigt af, om det er computere, madrasser eller kørsel af borgere, der skal købes ind. Det kræver lokale prioriteringer og en vedvarende indsats, hvor både de små, daglige valg og de store strategiske beslutninger spiller sammen i bestræbelserne på at skabe en mere bæredygtig fremtid.

    På fremtidsværkstedet kan du opleve: 
    •    Cecilie Førby, udbuds- og kontraktchef i Odense Kommune 
    •    Signe Lynggaard Madsen, adm. direktør i SKI 
    •    Stine Holmgang, chef for indkøb og udbud i Aarhus Kommune

    KL's Klima & Miljø Topmøde 2024 – Natur og klima i samspil

    Årets KL’s Klima & Miljø Topmøde i København den 11. – 12. april. Temaet er Natur og klima i samspil.

    Klimakrisen og biodiversitetskrisen oplever vi blandt andet om oversvømmelser, stigende temperaturer, iltsvind langs danske kyster og truede arter. Den presserende mangel på plads og ressourcer til at håndtere disse udfordringer er åbenlys. I 2024 vil KL’s Klima & Miljø Topmøde adressere de komplekse dilemmaer, udfordringer og muligheder, der opstår som følge af disse kriser. Konferencen vil undersøge kommunernes rolle og potentiale for at identificere lokale løsninger samt drøfte, hvordan klima og natur kan fremmes samtidig.

    KL’s Klima & Miljø Topmøde er KL’s store årlige politiske konference på klima-, teknik- og miljøområdet. KL’s Klima- og Miljøudvalg byder som værter for topmødet op til politisk dialog, debat og videndeling. Deltagerne er kommunalpolitikere, folketingsordførere, kommunernes samarbejdspartnere og kommunale direktører og chefer på området.

     Læs mere om programmet og tilmeld dig her

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Anne Ley

    Økonomisk Sekretariat

    Telefon: +45 3370 3264

    E-mail: anle@kl.dk