Gå til hovedindhold
Teknik og miljø
Digitalisering og teknologi

GeoDanmark og GeoFA

GeoDanmark er et samarbejde mellem Klimadatastyrelsen og de 98 kommuner om at vedligeholde en kortlægning af by og landskab, som er præcis og aktuel. GeoFA er de geografiske fagdata i GeoDanmark.

Ældre end 12 mdr.

Indhold

    Kortlægningen i GeoDanmark hjælper beslutningstagere og sagsbehandlere i det offentlige med at skabe bedre offentlig forvaltning til gavn for både borgere og virksomheder. Hvor kan vi bygge? Virker vores klimasikring? Skrider det fremad med skovrejsningen? Er vores hjemmeplejeruter optimale?

    GeoDanmark grunddata er en del af de fællesoffentlige grunddata. Dét betyder, at vores data om blandt andet bygninger, veje, vandløb og søer er frit tilgængelige og kan bruges af alle til forskning, forretning og udvikling. Om grunddata gælder netop, at indsatsen skal komme hele Danmark til gavn. Data kan kombineres med andre datakilder, og en af disse datakilder er de geografiske fagdata fra GeoFA, som du kan læse om længere nede på siden her. 

    KL administrerer en pulje af kommunale GeoDanmark-midler, der sikrer, at kommunerne kan deltage i GeoDanmarks aktiviteter på lige fod med staten, så kommunerne i praksis har mulighed for at høste gevinster af GeoDanmark samarbejdet. Det er den kommunale del af GeoDanmarks bestyrelse, som fastlægger arbejdsprogram og budget for disse aktiviteter.

    Kommunernes deltagelse i GeoDanmarks aktiviteter understøttes blandt andet ved at kommunerne kan få godtgjort omkostninger til GeoDanmark-møder, få frikøbt kommunale medarbejdere til specifikke GeoDanmark-opgaver og projekter samt gennem aflønning af kommunale formænd for GeoDanmarks fora.

    Kommunernes gevinster af GeoDanmark-samarbejdet understøttes af en række projekter, der sikrer kommunal implementering af GeoDanmarks dataportefølje, samt kommunal kompetenceudvikling med henblik på at løfte de kommunale dele af GeoDanmark-opgaverne. Disse aktiviteter ligger typisk i direkte forlængelse af GeoDanmarks arbejdsprogram. Eksempler på dette er implementering af vejreference, opdatering af friluftsdata og understøttelse af integration af GeoFA i GeoDanmark. 

    Læs mere om kommunale GeoFA-projekter her.

    KL's aktive rolle som en del af GeoDanmark sikrer, at kommunerne spiller med i den aktuelle samfundsdagsorden, ved at GeoDanmarks dataportefølje synliggøres i relation til vigtige kommunale samfundsopgaver. Det er eksempelvis klimatilpasning, CO2-reduktion og multifunktionel jordfordeling, hvor det er vigtigt med aktuelle og præcise datagrundlag for at finde de bedste løsninger for kommunerne.

    KL bidrager til GeoDanmarks Fællessekretariatet, hvilket er med til at sikre, at de administrative opgaver i forbindelse med arbejdsprogrammets aktiviteter bliver løst. Det ledelsesmæssige ansvar for, at fællessekretariat hænger sammen i det daglige, er placeret i KL og Klimadatastyrelsen. KL bærer således ansvaret for at sikre den løbende koordinering af kommunernes position i foreningen i forhold til den daglige betjening af bestyrelse og udvalg. Denne opgave fremgår også specifikt af GeoDanmarks forretningsmodel.

    GeoDanmarks arbejdsprogram 

    Geografiske Fagdata i GeoDanmark (GeoFA) er en frivillig samling af fællesoffentlige data, som vurderes at have værdi på tværs af kommunegrænser – både for myndigheder og andre eksterne anvendere. Det er frivilligt for myndigheder at benytte databasen til opbevaring og udstilling af data – og gratis for tredjepart at hente og anvende data lokalt.

    GeoFA består af en specifikation og en database. Specifikationen har med løbende opdateringen eksisteret gennem 10 år og kan bruges af kommuner (og andre) til at sikre, at data registreres/beskrives ens, så de kan udveksles på tværs af kommuner. Databasen er en direkte udstilling af udvalgte data. Pt. drejer det sig om temaerne ‘Sport, fritid og friluftsliv‘, ’Vej og trafik’ (ladefacilitet) samt ‘Administration‘ (hvor der konkret er adgang til Prognose- og statistik distrikter (5713), Pleje- og ældredistrikter (5712), Andre distrikter (5711), Skoledistrikter (5710).  Andre temaer beskrevet i specifikationen for GeoFA kan løbende publiceres. Hvis du har en anmodning om ændringsønsker i dataudstilling, så send en mail til personer tilknyttet projektet – se kontaktoplysninger til højre på denne side.

    GeoFA har den styrke, at den sikrer en standardisering af forvaltningsdata på tværs af kommunegrænser og dermed landsdækkende anvendelse af data. En fælles datamodel sikrer, at data får en ensartet kvalitet på tværs af kommunerne. Samtidig opnår kommunerne en mindre grad af afhængighed af leverandører, hvilket betyder, at det er billigere at skifte system eller arbejdsmetode.

    Eftersom det er frivilligt for kommuner at registrere data i GeoFA, vil ikke alle datasæt være komplette, hverken geografisk eller indholdsmæssigt, da det er op til de enkelte kommuner, hvor meget de udfylder. Det forventes, at flere kommuner vil registrere i takt med at flere fagtemaer publiceres.

    GeoFA-databasen rummer f.eks. de kommunale friluftsdata (rekreative stier og ruter, shelters, bålpladser, badestrande og andre faciliteter), skoledistrikter og offentlige ladefaciliteter, som ikke er tilgængelige gennem andre fællesoffentlige databaser.

    Du kan læse mere om GeoFA her:

    Geografiske Fagdata i GeoDanmark (GeoFA)

    Information om registrering og hentning af GeoFA-data

    Kommunale projekter 

    Sidst opdateret: 15. august 2024

    Dokumenter

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Mette Hansen

    Klima & Tværkommunalt Samarbejde

    Telefon: +45 3370 3763

    E-mail: mtha@kl.dk

    Konsulent

    Jens Gottlieb

    Klima & Tværkommunalt Samarbejde

    Telefon: +45 3370 3931

    E-mail: jego@kl.dk

    Chefkonsulent og Teamleder

    Troels Garde Rasmussen

    Klima & Tværkommunalt Samarbejde

    Telefon: +45 3370 3803

    E-mail: trr@kl.dk