Gå til hovedindhold
Personalejura

Tjenestemandspension

Helt særligt for tjenestemandsansættelsen er retten til tjenestemandspension. Et tilbud om tjenestemandsansættelse er samtidig et tilbud om tjenestemandspension, og tjenestemandspensionen er således en integreret del af tjenestemandsansættelsen.

Indhold

  En tjenestemandspension er en tilsagnspension, som er kendetegnet ved  

  • At kommunen ikke indbetaler pensionsbidrag til en pensionskasse
  • At størrelsen af tjenestemandspensionen afhænger af tjenestemandens løntrin og pensionsalder på fratrædelsestidspunktet
  • At det er kommunen, der udbetaler tjenestemandspensionen
  • At tjenestemandspensionen reguleres på samme måde som tjenestemandslønningerne. Der findes to typer tjenestemandspension. Den pension tjenestemanden selv har ret til, og de pensioner andre har ret til. En tjenestemand kan have ret til aktuel egenpension, som udbetales i forbindelse med fratræden, eller en opsat egenpension, som udbetales på et senere tidspunkt end fratrædelsestidspunktet. Ægtefæller, registrerede partnere og børn kan have ret til henholdsvis ægtefællepension og børnepension.

  Udover pensionen er tjenestemænd også omfattet af en gruppelivsforsikring.

  Jura og EU yder rådgivning og bistand i alle tjenestemandsretlige spørgsmål i forbindelse med såvel fortolkning af reglerne som håndtering af konkrete tjenestemandssager.

  Jura og EU udbyder desuden kurser om tjenestemandspension i samarbejde med Komponent.

  Læs mere om Komponents personalejura-kurser (cok.dk)

  Sidst opdateret: 6. oktober 2023

  Kontakt

  Chefkonsulent

  Lotte Bryde

  Jura & EU

  Telefon: +45 3370 3723

  E-mail: ljb@kl.dk