I december 2020 indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale om nye nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen. Der blev aftalt områder, der særligt skal være fokus på, og de fem BrancheFællesskaber for Arbejdsmiljø (BFA) fik nye opgaver.
Med trepartsaftalen fik de fem BFA’er midler til at iværksætte arbejdspladsnære aktiviteter for at hjælpe branchernes arbejdspladser med at skabe og fastholde et godt arbejdsmiljø. For kommunerne er det BFA Velfærd og Offentlig administration (BFA Velfærd).
De afsatte midler rækker til udgangen af 2024.
De fem BFA’er har grebet opgaven med arbejdspladsnære aktiviteter an på forskellig vis. Alt efter branchernes kendetegn, behov og praksis.
BFA Velfærd har valgt at etablere et besøgsteam for arbejdsmiljø, som kan hjælpe arbejdspladser i kommuner, regioner og staten med at sætte system i forebyggelse og håndtering af fælles udfordringer i arbejdsmiljøet. Inden for de områder, trepartsaftalen har udpeget, og inden for de prioriterede arbejdsmiljøproblemer
Læs mere om BFA Velfærds besøgsteam: BFA´s besøgsteam - Få støtte til jeres arbejdsmiljøindsats (godtarbejdsmiljo.dk)
I en ny udgivelse – FÆLLES INDSATS for et bedre arbejdsmiljø – gør de fem BFA’er status for de arbejdspladsnære aktiviteter frem til nu. Det sker i en række korte fortællinger fra arbejdspladser, som har deltaget i og fået gavn af de forskellige arbejdspladsnære aktiviteter. Du kan læse hele publikationen her:
Fælles indsats for et bedre arbejdsmiljø
To eksempler er fra BFA Velfærds område:
· Et længere forløb med BFA Velfærds besøgsteam hjælper skoleområdet i Vejle Kommune med at arbejde systematisk med at reducere omfanget af vold, trusler og krænkende handlinger i hverdagen. Læs mere om forløbet her: Skolerne i Vejle har fået et fælles sprog, skarpere fokus og masser af inspiration til at arbejde med krænkende handlinger (godtarbejdsmiljo.dk)
· Vordingborg Kommunes Center for Socialpædagogik fik hjælp af besøgsteamet – antallet af medarbejdere, som oplevede fysiske belastninger, faldt fra 90% til under 20%. Læs mere her: BFA’s besøgsteam giver hjælp til selvhjælp i Vordingborg Kommune (godtarbejdsmiljo.dk)
På denne side er der flere artikler om arbejdspladser, der har samarbejdet med BFA Velfærds besøgsteam – og hvad de hver især har opnået: Artikler (godtarbejdsmiljo.dk)
Samlet set har BFA velfærd gennemført 39 større forløb, som har involveret mere end 1.000 arbejdspladser, i kommuner, regioner og staten.
BFA Velfærds kernefortælling:
· Et godt samarbejde er væsentligt for et godt arbejdsmiljø nu og i fremtiden.
· Derfor samarbejder arbejdsgivere og arbejdstagere i BFA om at udvikle information, inspiration og vejledning. Vi udarbejder konkrete værktøjer, så arbejdspladserne kan handle og forebygge lokalt. Vi præsenterer ambitiøse forebyggende løsninger, som baserer sig på erfaring fra arbejdspladser og på forskning. Løsninger som tager udgangspunkt i de problemer, der skal løses nu og de problemer, som kan opstå.
· Det gør vi i enighed – til gavn for ledere, medarbejdere og borgere.
I samarbejdet deltager KL, Danske Regioner og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen sammen med branchens mest repræsentative faglige organisationer – FOA, BUPL, Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd, Socialpædagogerne, Dansk Socialrådgiverforening, Akademikerne, HK-Kommunal og HK-STAT.
Læs mere om BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration på www.godtarbejdsmiljo.dk.
Godt arbejdsmiljø for velfærd og offentlig administration (godtarbejdsmiljo.dk)
De nationale mål i korte træk
· Arbejdsulykker: Stærk sikkerhedskultur – færre skal udsættes for arbejdsulykker. Ambitionen er, at arbejdspladserne arbejder aktivt for en høj grad af sikkerhed og en stærk sikkerhedskultur, og at lønmodtagere oplever et godt sikkerhedsklima på arbejdspladsen.
· Kemisk arbejdsmiljø: Sikkert og sundt arbejde med kemi – færre skal udsættes for farlig kemi på arbejdspladsen. Ambitionen er, at arbejdspladser, hvor der arbejdes med farlig kemi, arbejder aktivt med at forebygge efter STOP-princippet, og at lønmodtagere oplever at udsættelse for farlig kemi og biologisk materiale i deres arbejde forebygges.
· Ergonomisk arbejdsmiljø: Sikkert og sundt ergonomisk arbejdsmiljø – færre skal udsættes for væsentlige fysiske belastninger. Ambitionen er, at arbejdspladserne organiserer arbejdet ergonomisk hensigtsmæssigt og anvender tidssvarende tekniske hjælpemidler, og at lønmodtagere oplever, at væsentlige fysiske belastninger forebygges.
· Psykisk arbejdsmiljø: Sikkert og sundt psykisk arbejdsmiljø – færre skal udsættes for væsentlige psykiske belastninger. Ambitionen er, at arbejdspladserne arbejder aktivt med at forebygge og håndtere væsentlige risici i det psykiske arbejdsmiljø.