Det er ikke kun KL, som arbejder med at finde nye løsninger på de store, strukturelle samfundsudfordringer.
Mange kommuner er allerede i fuld gang på mange forskellige måder og med vidt forskellige tiltag. KL er i løbende dialog med kommunerne for at indsamle og lære af de konkrete lokale erfaringer.
I filmen her kan du få et indblik i fem kommunale eksempler på arbejdet med at finde nye løsninger. Fælles for disse kommunale eksempler er, at de alle handler om at sikre et stærkt og robust velfærdssamfund i fremtiden og at alle arbejder med at inddrage flere aktører.
Du kan læse mere om de eksempler, som indgår i filmen nedenfor.
Kollektive ungebudgetter, Randers kommune
Et helt nyt og eksperimenterende tilbud i Randers og Herning kommuner forsøger at hjælpe de mest sårbare unge videre gennem såkaldte ’kollektive ungebudgetter’. Små grupper af unge får stillet op mod 60.000 kroner til rådighed, som de selv må styre og bruge på, hvad de vil. Det eneste kriteri-um er, at investeringerne kan bidrage til et nyt og bedre afsæt til job og uddannelse.
Projektet er udviklet i et partnerskab mellem kommunerne, Socialt udvik-lingscenter SUS og med økonomisk støtte fra Poul Due Jensens Fond.
Læs mere om ”Kollektive ungebudgetter”
Fremtidens bæredygtige landskaber, Mariagerfjord kommune
Danmark er et lille land og vi har ikke det tilstrækkelige areal til at nå alle vores mål, om fx opsætning af vindmøller og solceller, attraktive boligom-råder, plads til erhvervsliv, biodiversitet, effektivt landbrug, rekreative arealer etc.
Det skærper behovet for, at vi udnytter det areal, som vi har til rådighed, på den bedste måde.
Mariagerfjord kommune har i samarbejde med Realdania samlet landbrug, naturorganisationer, lokalsamfund, energisektoren og politikere i et fælles samarbejde om, omlægningen af jord og natur. Gennem en collective im-pact tilgang er det lykkedes at bryde siloerne og finde løsninger på tværs af modsatrettede interesser.
Læs mere om ”Collective impact”
De Små Børns Bornholm
På Bornholm vokser børn hyppigere op under sårbare familieforhold end i resten af Danmark. ”De små børns Bornholm” er et tværgående initiativ for at styrke, gentænke og videreudvikle den samlede kommunale indsats for småbørnsfamilier på øen.
Programmet inddrager kommunale fagpersoner og institutioner, civilsam-fund samt småbørnsfamilier i udviklingen af prøvehandlingerne. Egmont Fonden finansierer programmet sammen med Bornholms Regionskommune. Socialt Udviklingscenter SUS er med som programpartner, mens VIVE eva-luerer.
Læs mere om "De Små Børns Bornholm"
Opgang til opgang, Aarhus Kommune
I Gellerupparken vokser mange børn op i familier med flere forskellige so-ciale problemer ud over ledighed. "Opgang til opgang" har fokus på at give ledige forældre en stabil og varig tilknytning til arbejdsmarkedet, at få fere unge i uddannelse og fritidsjob, samt at forbedre både børns og voksnes generelle trivsel, sundhed og fremtidige livsmuligheder. De foreløbige eva-lueringer viser meget positive resultater.
i projektet indgår flere samarbejdspartnere, herunder Aarhus Kommune, Brabrand Boligforening, Socialt udviklingscenter SUS, Aarhus Universitet og Den A.P. Møllerske Støtte-fond.
Læs mere om ”Opgang til opgang”
Green Skills, Esbjerg Kommune
Det kræver kvalificeret arbejdskraft og nye kompetencer, hvis Danmark skal nå målet om at blive fri af fossile brændstoffer, når der lukkes for Nordsø-ens olie- og gashaner i 2050. Det kræver en hel ny tankegang, hvor der samarbejdes på tværs af sektorer.
I Esbjerg er Rybners, AMU-Vest, SOSU-Esbjerg og Jobcenter Esbjerg gået sammen om at oprette fællessekretariatet Green Skills. Fællessekretariatet understøtter at både kommune, uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarke-dets parter trækker i samme retning for at nå målet om tilstrækkelig og kva-lificeret arbejdsstyrke til den videre grønne omstilling.
Læs mere om ”Green Skills”