Gå til hovedindhold
Forebyggelse
Børn og unge
Sundhed

Børneliv i sund balance

Børns sundhed og trivsel afhænger i høj grad af, hvor de vokser op. Men hvordan kan kommuner, lokalsamfund og familier sammen skabe bedre rammer for et sundt børneliv og dermed sikre, at alle børn får et godt afsæt i livet? Det forsøger Børneliv i sund balance at give svar på. Tre kommuner er en del af Børneliv i sund balance som løber frem til 2030. Indsatsen er støttet af Nordea-fonden.

Indhold

    En nyskabende tilgang til børns sundhed og trivsel

    Aalborg Kommune, Albertslund Kommune og Frederikssund Kommune en del af Børneliv i sund balance. Fokus er på at styrke mindre ressource stærke lokalsamfund til at skabe bedre rammer for et børneliv ud fra tre gennemgående målsætninger:

    • Leg og bevægelse sammen
    • Sund mad og drikke sammen
    • Oplevelser og nærhed sammen

    Et styrket lokalsamfund der tager fælles ansvar

    Børneliv i sund balance bygger på vidensbaserede indsatser og tager afsæt i kommunale aktører, der er en del af børns liv: sundhedsplejen, dagtilbud, skole, sfo og fritidsliv. Sammen skaber de sundere rammer, aktiviteter og fællesskaber til gavn for børnenes sundhed og trivsel. Både ved at arbejde mere sundhedsfremmende i hverdagen med børnene. Men også ved at række ud til hinanden på tværs af institutioner og det øvrige lokalsamfund.

    Viden og erfaringer 

    Center for Forebyggelse i praksis, KL vil løbende udbrede viden og erfaringer til alle landets kommuner via denne hjemmeside, temadage, konferencer, mv Statens Institut for Folkesundhed evaluerer Børneliv i sund balance. Derudover er der tilknyttet en række forskningsprojekter som er støtte af Novo Nordisk Fonden

    Gode råd til andre kommuner

    Børneliv i sund balance er en 10-årig indsats, der foregår i 10 lokalsamfund. De spænder over mindre lokalsamfund, dele af provinsbyer til områder i større byer. Mange andre kommuner og lokalsamfund vil derfor kunne spejle sig i erfaringerne.

    Hovedindtrykket efter de første fem år er, at der er et stort potentiale i at arbejde med lokalsamfund for at fremme børns sundhed  og trivsel og reducerer ulighed i sundhed. De foreløbige erfaringer er samlet i en række råd:

    • Tag afsæt i gode rammer for det hele børneliv
    • Sørg for langsigtet politisk forpligtigelse
    • Giv lokale ledere og medarbejdere indflydelse og ejerskab
    • Ræk ud til andre aktører
    • Sæt ressourcer af i startfasen

    Læs mere om Børneliv i sund balance i erfaringsrapporten og inspirationsmagasinet.

    Sidst opdateret: 11. december 2024

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Karen Karlsson Eriksen

    Sundhed & Ældre

    Telefon: +45 3370 3859

    E-mail: kae@kl.dk