Gå til hovedindhold
Økonomi
Klima

Bæredygtigt indkøb

Der er et voksende fokus på bæredygtige indkøb på tværs af offentlige organisationer, herunder også i kommunerne. Kommunerne køber samlet ind for op mod 100 mia. kr. årligt. Derfor er kommunernes indkøb en væsentlig katalysator for at medvirke til at ændre måden, der produceres, indkøbes og forbruges varer og ressourcer på.

Indhold

  Kommunerne har i årevis arbejdet på at fremme den grønne omstilling, og der er allerede værdifulde kommunale erfaringer med at finde bæredygtige løsninger. Indkøbsstrategien skal understøtte den kommunale sektors mulighed for fortsat at sætte fokus på og styrke bæredygtigt forbrug og indkøb. Med bæredygtighed menes et øget hensyn til miljøansvar, at påtage sig et socialt og etisk ansvar samt at arbejde ud fra en totaløkonomisk tankegang.

  Du kan finde inspiration til arbejdet med at understøtte og fremme bæredygtige indkøb her:

  Gennem værktøjet ”Den ansvarlige indkøber” kan du finde inspiration til at komme i gang med ansvarlige indkøb og indsigt i rammerne for ansvarligt indkøb. Guiden er spækket med eksempler og praktiske erfaringer. Hvis du allerede ved, hvad du skal købe, kan du gå direkte til produktgrupperne nedenfor og se konkrete bud på krav til ansvarlighed.

  Den ansvarlige indkøber

  Gennem de forpligtende aftaler og samarbejde med en række aktører arbejder SKI på at fremme grønne og bæredygtige indkøb. 

  ski.dk

  Miljøstyrelsen har udviklet værktøjer til beregning af totalomkostninger for 13 produktområder. TCO-værktøjerne består af en pdf-vejledning til indkøberen samt et simpelt regneark, der opstiller en beregning med de væsentligste omkostningsparametre, der skal tages med, når tilbud fra leverandøren skal vurderes.

  Miljøstyrelsens værktøjer til beregning af totalomkostninger

  Forum for Bæredygtige Indkøb arbejder for at fremme miljøbevidste og ansvarlige indkøb af varer og tjenesteydelser blandt professionelle indkøbere i både offentlige og private virksomheder. Forum samler og formidler viden og værktøjer og best practice cases indenfor bæredygtige indkøb.

  Forum for Bæredygtige Indkøb

  Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb er et fællesskab af kommuner, regioner og offentlige organisationer, der vil fremme bæredygtige løsninger og købe grønt ind.

  Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb

  Sidst opdateret: 29. februar 2024

  Læs også

  Kontakt

  Chefkonsulent

  Anne Ley

  Økonomisk Sekretariat

  Telefon: +45 3370 3264

  E-mail: anle@kl.dk