Gå til hovedindhold
EU
Digitalisering og teknologi

De lokale og regionale myndigheder sætter fokus på anvendelsen af AI i det offentlige

Regionsudvalget tog den 15. maj 2024 hul på sit arbejde med at se på mulighederne og udfordringerne for kunstig intelligens i det offentlige. Arbejdet sker på bagkant af, at EU’s forordning om kunstig intelligens (AI) er færdigforhandlet, og nu skal til at implementeres i alle EU-lande.

21. maj 2024

Indhold

  Medlemmerne af Regionsudvalgets ECON-underudvalg havde på deres møde den 15. maj en indledende debat om lokale og regionale myndigheder muligheder og udfordringer i forhold til anvendelsen af AI. 

  Under debatten tog formand for Internationale udvalg og for KL’s delegation, Erik Flyvholm, ordet, og lagde bl.a. vægt på potentialet med kunstig intelligens, samt de erfaringer, som de danske kommuner allerede har gjort med kunstig intelligens, og fortsat gør sig. ”Oplevelsen i kommunerne er, at der er et stort potentiale ved teknologien, men også at der er en række udfordringer, som gør det svært for kommunerne at sætte AI-løsninger i drift.” 

  Debatten var første skridt på vejen mod Regionsudvalgets kommende udtalelse, som skal sætte fokus på, hvilken rolle lokale og regionale myndigheder skal tage overfor kunstig intelligens, da de praktiske anvendelsesmuligheder med kunstig intelligens er voksende.

  Regionsudvalgets medlemmer lagde i debatten bl.a. vægt på behovet for at sikre data og spørgsmålet om datakvalitet. Derudover fyldte spørgsmålet om at sikre borgenes tillid, samt at opbygge en tillid hos borgerne til, at lokale myndigheder bruger AI sikkert og forsvarligt. 

  Regionsudvalgets ordfører tager nu de mange input fra medlemmerne med tilbage til arbejdet med sit udkast til udtalelse, som skal fremlægges på ECON-udvalgets møde i oktober 2024.

  "Det er vigtigt, at vi har en åben og konstruktiv dialog med vores borgere om vores intentioner med AI-teknologi. Som kommune er vi tæt på borgeren og deres hverdag, og den nærhed skal vi bruge til at have en åben dialog med borgerne om AI. Hvordan vi bruger den, og hvad vi ønsker at bruge den til. Det er vigtigt element i at styrke borgernes tillid til brugen af kunstig intelligens i det offentlige.

  Erik Flyvholm, Borgmester Lemvig Kommune
  Sidst opdateret: 5. juni 2024

  Kontakt

  Specialkonsulent

  Jacob Hansen

  Jura & EU

  Telefon: +32 47195 1503

  E-mail: jhan@kl.dk