Gå til hovedindhold
Nyhed
EU
Kultur og fritid

Kulturpolitik er en central drivkraft i udviklingen af landdistrikterne i EU

Den Europæiske Regionsudvalg arbejder på en udtalelse om fremme af kulturpolitikker i EU’s landdistrikter. Udtalelsen kaster lys over den vigtige rolle som de kulturelle og kreative sektorer spiller i landdistrikternes vækst og bevaring af deres unikke identitet.

04. okt. 2023

Indhold

  Kultur er i dag mere end blot en form for underholdning; det er en vigtig brik i samfundsudviklingen. Kulturelle initiativer bidrager til at forme samfundsværdier, den europæisk identitet og skabe samhørighed i samfundet. Her spiller kommunerne en central rolle i at udvikle og gennemfører kulturpolitikker og -initiativer med henblik på at gavne det lokale samfund.

  I 2022 arbejdede KL målrettet for etablingen af Kulturens Analyseinstitut, et uafhængigt organ, der dedikerer sig til at fremme viden om kulturens indflydelse på samfundet og kulturbranchens forhold. Instituttet markerer et vigtigt skridt i retning af at forstå og værdsætte kultur som en integreret del af vores samfund.

  KL ser positiv på Regionsudvalgets anbefalinger om, hvordan kulturpolitikken kan fremmes i landdistrikterne Det kan være med til at styrke landdistrikterne på kulturområdet. KL arbejder for, at udtalelsen fokuserer på at fremme kulturpolitikken, og for at udtalelsen ikke går for langt ind i EU’s generelle landdistriktspolitik.

  Udtalelsen kan opsummeres som følger:

  • Der bør indsamles viden og data om kulturelle aktiviteter for at forstå udviklingen og måle effekten af initiativer. 
  • Der bør ydes økonomisk støtte til lokale og regionale myndigheder, kulturarbejdere i landdistrikterne og projekter, der fokuserer på kultur i disse områder.
  • Lokale og regionale myndigheder bør spille en central rolle i implementeringen af kulturpolitikker på grund af deres nærhed til borgerne og lokalsamfundene.

  Læs mere om: Kulturens værdi og effekt (kl.dk)

  Kontakt

  EU-Teamleder/Chefkonsulent

  Annemette S. Frost

  Jura & EU

  Telefon: +45 3370 3477

  E-mail: asf@kl.dk

  EU-konsulent

  Rasmus Axen l''Anglois-Nordgren

  Jura & EU

  Telefon: +32 477 17 83 29

  E-mail: rano@kl.dk