Gå til hovedindhold
Debatindlæg

Kronik: Krisetid er kommunetid

Det er afgørende, at Christiansborg giver kommunerne de rammer og ressourcer, der skal til, så vi kan tage fat om de store samfundskriser og give danskerne en bedre velfærd. Det skriver Martin Damm og Jacob Bundsgaard i en kronik forud for Kommunalpolitisk Topmøde 2024.

21. mar. 2024

Indhold

    Kronik af Martin Damm og Jacob Bundsgaard, formand og næstformand for KL

    Samfundskriser. Det kan lyde som noget meget fjernt og udefinerbart. Ikke mindst når vi politikere taler om dem.

    Men i virkeligheden er samfundskriser netop kendetegnet ved, at hver og en af os kan mærke konsekvenserne af dem i vores liv.

    Når der mangler arbejdskraft, sidder vores forældre og bedsteforældre mere alene på plejehjemmet.

    Når klimaforandringerne viser deres ansigt, ender vores huse, haver og værdier under vand.

    Når man har forsømt det nære sundhedsvæsen i årtier, skal vi tage halve dage ud af kalenderen for at køre til sygehuset for simpel diabeteskontrol.

    Når presset på socialområdet vokser og vokser, er der sårbare voksne og børn, der ikke altid får den bedste og mest effektive hjælp.

    Og når bureaukratiet tager overhånd, kigger pædagogen ofte ind i en skærm, når vi henter og afleverer vores børn i daginstitution.

    Alt sammen konsekvenser, der ikke bare kan aflæses i tykke rapporter og nationale statistikker, men som rammer hver enkelt af os og vores hverdag.

    Når vi søger efter svarene på de store udfordringer, vi som samfund og land står over for i disse år, skal vi derfor lede dér, hvor konsekvenserne rammer: decentralt.

    Det lokale samarbejde er unikt

    I kommunerne og i det lokale samarbejde kan vi nemlig noget unikt: Vi kan træffe beslutninger, der både skaber forandringer og samtidig er tilpasset til netop de borgerne, hvis hverdag bliver påvirket. 

    Det kan vi for det første, fordi vi er i tæt kontakt og dialog med netop dem, der bliver berørt, og fordi vi tager udgangspunkt i løsninger født i det lokale samarbejde frem for i ”one size fits all”-tænkning. 

    For når geografien, menneskene og lokalsamfundene er forskellige på tværs af vores land, er løsningerne det selvfølgelig også.

    For det andet er vi i kommunerne altid klar til at tage ansvar og finde løsninger. For det er sådan, vores DNA er, og det er sådan, vi arbejder til daglig. Både os politikere i kommunalbestyrelserne, men også vores ledere og medarbejdere.

    Erkendelse er først skridt på vejen

    Men vi skal lykkes med at løse de store samfundskriser, kan vi ikke gøre det alene. Vi har brug for, at Christiansborg er med på rejsen og bakker os op.

    Første skridt har været erkendelsesfasen. For før man kan løse kriser, må man først erkende, at de eksisterer, og at der er brug for handling.

    Erkendelse kræver dog nogle gange, at andre lægger svesken på disken og siger tingene, som de er.

    Derfor har efterlyste vi sidste år ved denne tid, at regeringen og Folketinget viste handlekraft og tog livtag med de store udfordringer, vores samfund står over for.

    Hvor stor betydning vores opfordring kan tillægges, er vi nok ikke de rigtige til at bedømme. Men vi må konstatere, at regeringen nu faktisk ønsker at lave reformer på en lang række velfærdsområder – og også gerne vil gøre det i dialog med os i kommunerne.

    Det vil vi gerne kvittere for. Men tilbage står også, at der stadig er lang vej fra politiske tilkendegivelser til de konkrete tiltag, der kan gøre en positiv forskel i borgernes hverdag.

    Brug for handling nu og her

    I den proces bliver det helt afgørende, at Christiansborg giver kommunerne det ansvar, de rammer og de ressourcer, der skal til, så vi rent faktisk kan tage fat om de store samfundsudfordringer og give danskerne en bedre velfærd.

    Der er brug for handling nu og her, og den skal ske på rigtig mange fronter:

    Der er brug for en sundhedsreform, der gør op med centraliseringen og prioriterer at styrke det nære sundhedsvæsen tæt på borgerne.

    Der er brug for arbejdskraftstiltag, der gør det lettere at rekruttere nok dygtige medarbejdere – både danske og internationale.

    Der er brug for at gentænke det specialiserede socialområde, så vi kan give sårbare borgere og deres pårørende bedre hjælp for pengene.

    Der er brug for flere værktøjer og en klar lovgivning, så vi kan gøre endnu mere for at klimasikre Danmark og sætte strøm til mere vedvarende energi.

    Der er brug for at rydde op i det bureaukrati, staten bebyrder kommunerne med, og vise mere tillid til, at vi lokalt kan give borgerne den bedste hjælp.

    Ingen af dele kan vente. Hverken til 2025 eller 2030. Derfor mener vi også, at årets økonomiforhandlinger mellem os og regeringen skal udnyttes maksimalt. 

    Forhandlingerne går i gang i april, og det er en kæmpe mulighed for at lave aftaler, der her og nu vil give kommunerne langt bedre muligheder for at tage hånd om de store samfundsudfordringer. 

    Vi skylder borgerne at tage tyren ved hornene så hurtigt som muligt. For det er dem, der må leve med konsekvenserne, når der mangler hænder i velfærden, når oversvømmelsen rammer, og når bureaukratiet tager overhånd.

    Bolden ligger hos på Christiansborg. Men i kommunerne står vi helt klar til at gribe.

     

    Kronikken er bragt i Avisen Danmark den 21. marts 2024.

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Morten Christensen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3689

    E-mail: moch@kl.dk