Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Nyhed

KL-formand: Den velfærd, vi stiller i udsigt, skal også kunne blive til virkelighed

Hvis vi skal løse de store udfordringer i velfærdssamfundet, er der brug for fokus på de decentrale løsninger og mindre statsligt bureaukrati. Og så skal vi være ærlige: Det, vi siger til borgerne, skal holde stik. Sådan lød det fra Martin Damm i hans formandstale på Kommunalpolitisk Topmøde 2024.

21. mar. 2024

Indhold

  Hvis vi skal løse de massive udfordringer i velfærden, er der brug for handling – og handling, der virker. 

  Sådan lød budskabet fra KL’s formand Martin Damm, da han torsdag formiddag var på talerstolen foran 1.500 kommunalpolitikere, folketingspolitikere og samarbejdspartnere til Kommunalpolitisk Topmøde 2024.

  Hans opfordring til regeringen og Folketinget var helt klar:

  ”Det velfærdssamfund, vi stiller danskerne i udsigt, skal også kunne blive til virkelighed. Vi skal knokle for at sikre velfærden, også i fremtiden. Men vi skal også være realistiske. Der må ikke gå valgflæsk i den. Det nytter ikke noget, at man fra centralt hold lover en 13-retters Michelin-menu, hvis middagen viser sig at være en saml-selv-hotdog i Biltema.”

  Mere decentralisering, mindre bureaukrati

  Martin Damm betonede i den forbindelse, at hvis vi skal løse de store udfordringer, velfærdssamfundet står overfor, er kodeordet decentralisering.

  ”Det er meget vigtigt, at vi kommuner er med til at løse udfordringerne. For det er os, der er tæt på borgerne og kender de lokale muligheder. Vi har igen og igen vist, at vi kan implementere og forandre. Det kan vi blandt andet, fordi der er 98 af os, som hver især og sammen kan træffe beslutninger og gennemføre dem.”

  Hvis kommunerne skal lykkes, er der dog brug for, at al det overflødige statslige bureaukrati ryddes af vejen. Og her er det i høj grad stadig et stort stykke arbejde at gøre i staten, påpegede KL-formanden:

  ”Det skal helst være sådan, at hver gang det kribler i fingrene for at lave mere regulering og mere dokumentation, skal man spørge sig selv: Vil vi have bureaukrati eller vil vi have velfærd?”

  Brug for nye veje for sundhedsvæsenet og socialområdet

  Nogle af de største udfordringer i velfærden findes i sundhedsvæsenet. 

  Derfor benyttede Martin Damm også talen til at pege på, at Christiansborg bør bruge sundhedsreformen til at skabe et sundhedsvæsen i bedre balance:

  ”Vægten er for skæv. Pengene er løbet hen til sygehusene, og det nære sundhedsvæsen er blevet overset og nedprioriteret. Og dét på trods af, at der uden for sygehusene ligger meget vigtige opgaver. Vi er i allersidste øjeblik med at få opbygget det nære sundhedsvæsen. Der skal ske noget nu.”

  Også på socialområdet opfordrede KL-formanden regeringen og Christiansborg til at finde nye veje:

  ”Det er en kerneopgave for kommunerne at tage sig af udsatte grupper, borgere med handicap og børn der mistrives i familien eller skolen. Men det skal også være muligt at lykkes med opgaven, og elastikken kan ikke trækkes længere. Udgifterne løber fra os. Vi har brug for mere økonomi, eller nye veje til at styre udgifterne.”

  Kommunalpolitisk Topmøde fortsætter i dag og fredag med blandt andet debat med partilederne og KL’s delegeretmøde.

  Dokumenter

  Kontakt

  Chefkonsulent

  Morten Christensen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3689

  E-mail: moch@kl.dk