Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Klima
Teknik og miljø

KL hilser regeringens grønne udspil velkommen

KL hilser regeringens udspil om vedvarende energi på land og intentionerne om at understøtte mere fart og større lokal opbakning velkommen. Kommunerne står på spring for at udbygge mere sol og vind på land, men hensynet til naboer og miljøet spænder ofte ben, lyder det.

09. okt. 2023

Indhold

  Regeringen har i dag præsenteret udspillet Sammen om mere grøn energi fra sol og vind på land, som skal understøtte ambitionen om at firedoble produktionen af grøn strøm på land.

  Birgit S. Hansen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, hilser regeringens udspil velkommen og dens intentioner om at sikre mere fart og større lokal opbakning bedre.

  ”Kommunerne står på spring for at udbygge mere sol og energi på land, men den lokale modstand spænder ofte ben. Vi ved, at det, der kan vende modstand til medvind, er større lokale gevinster. Med udspillet øger regeringen den økonomiske kompensation til lokalsamfund og naboer til vindmøller og solceller. Det er positivt, at regeringen vil sikre bedre gevinster til lokalsamfundene. Det store spørgsmål for os i kommunerne er: Batter det nok? Det er jeg i tvivl om,” siger Birgit S. Hansen og fortsætter:

  ”Ligeså vigtigt sikrer udspillet udviklingsmuligheder i de kommuner, der opstiller solceller og vindmøller. Helt konkret foreslår regeringen at etablere produktionsvirksomheder tæt på energiparker. Det betyder flere arbejdspladser og erhvervsudvikling, som kan blive en stor gevinst for lokalsamfundene.”

  Flere muligheder og bedre rammer 

  Det tager i gennemsnit syv år at opsætte en landvindmølle i Danmark, og flere faktorer har betydning for, at det går langsomt med at opstille mere grøn energi. Udover lokal borgermodstand, kan hensynet til natur og biodiversitet bremse de grønne ambitioner.

  Derfor glæder det Birgit S. Hansen, at regeringens udspil giver flere løsninger på, hvordan der sikres mere fart i udbygningen af vindmøller og solceller.

  ”Lige nu er der hverken klare rammer for at modtage eller udmønte kompensation for at opsætte vindmøller og solceller. Jeg har flere gange sagt, at situationen har karakter af cowboy-land, og at det er afgørende, at Christiansborg skaber de nødvendige lovgivningsmæssige rammer. Derfor er det rigtig godt, at der kommer flere muligheder og bedre rammer for at få plads til energiparker. Samtidig er det positivt, at staten tager medansvar for at sikre større sammenhængende arealer til grøn energi,” siger hun.

  Regeringen har udpeget 32 potentielle områder til energiparker. Kommuner med andre arealer kan søge om at få en energipark i 2024-2025. Herunder om der er behov for at udbygge energinettet i områder, hvor vindmøller og solceller i dag ikke kan tilsluttes på grund af manglende net.

  ”På den måde kan hele landet være med til at sætte fart på udbygningen af den grønne energi og få del i udviklingen. Det er afgørende, hvis vi skal nå målet om at firedoble den samlede elproduktion fra vindmøller og solceller inden 2030,” slår Birgit S. Hansen fast og fortsætter:

  ”Samtidig er der også en del i regeringens udspil, som stadig er uklart. Det gælder blandt andet, hvad det vil få af betydning for de vindmøller og solceller, som allerede er under opførelse eller planlagt. Det ser vi frem til bliver foldet ud.”

  Kontakt

  Pressechef

  Line Oxholm Thomsen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3536

  E-mail: lnt@kl.dk