Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Økonomi
Social

KL bakker op om anbefalinger på socialområdet: Nu skal regeringen i arbejdstøjet

Ekspertudvalget bekræfter det billede, KL har tegnet op i en årrække om, at de stigende udgifter presser socialområdet og hele velfærdssamfundet. Nu kræver KL klart svar fra regeringen om, hvordan stigende udgifter skal håndteres.

05. maj 2023

Indhold

  Ni uafhængige eksperter har i dag præsenteret anbefalinger til, hvordan landets 98 kommuner får indsatser og udgifter på det specialiserede socialområde til at gå mere i takt, efter at udgifterne de seneste år er steget markant.

  Ifølge KL’s formand, Martin Damm, bekræfter ekspertudvalgets første delrapport det billede, kommunerne har tegnet op i en årrække om, at de stigende udgifter presser socialområdet fagligt og økonomisk.

  ”Kommunerne prioriterer for femte år i træk flere midler til det specialiserede socialområde. Nu er den første delrapport landet, og den bekræfter sort på hvidt, at de stigende udgifter på området presser hele vores velfærdssamfund. Det her er ekspertudvalgets første arbejde, og det løser ikke alle udfordringer på området. Men rapportens udfordringsbillede viser, hvor afgørende det er, at regeringen kommer i arbejdstøjet,” siger Martin Damm og fortsætter:

  ”Vi har i flere år efterlyst bedre muligheder for at holde budgetterne og efterlyst opbakning til de svære prioriteringer fra regeringens side. Ekspertudvalget har nu leveret bud på flere glimrende løsninger. De skal selvfølgelig alle sammen hurtigst muligt omsættes til praksis. Det vil blive et centralt tema i økonomiforhandlingerne. Det er afgørende, at der sker noget nu, som kan vende udviklingen, så vi ikke står med en milliardstor regning igen til næste år.”

  Botilbudsområdet afgørende for at dæmme op for udgifter

  Ekspertudvalget anbefaler blandt andet, at magtanvendelsesreglerne revideres. Reglerne og de mange tilsyn gør kommunernes hjælp til borgerne dårligere og dyrere.

  ”I kommunerne gør vi alt, hvad vi kan for at give sårbare borgere den bedst mulige hjælp. Derfor er det også dybt frustrerende, når vi ved, at der både findes bedre og billige løsninger, der samtidig kan styrke omsorg og nærvær for vores borgere. Derfor er magtanvendelsesreglerne i vores optik et godt sted at starte,” siger Martin Damm.

  Det er på botilbudsområdet, at udgifterne stiger mest markant. Derfor slår ekspertudvalget fast, at området er et af de vigtigste i forhold til at dæmme op for udgifterne.

  Ekspertudvalget anbefaler mere fleksible regler for botilbud, der skal sikre at borgeren får den rette støtte og hjælp – også når borgerens behov ændrer sig. Det skal samtidig gøre det lettere at udnytte ressourcerne bedre.

  ”Med de nuværende rammer på botilbudsområdet har kommunerne simpelthen ikke mulighed for at levere det, vi gerne vil, og som borgerne og store dele af Folketinget forventer af os,” afslutter KL’s formand.

  Ekspertudvalgets arbejde fortsætter ind i efteråret, hvor de vil arbejde videre med at identificere udfordringer og komme med flere anbefalinger.

  Udvalget er nedsat af regeringen og KL og består blandt andet af repræsentanter fra forskningsinstitutioner, organisationer og myndigheder.

  Links

  Kontakt

  Pressechef

  Line Oxholm Thomsen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3536

  E-mail: lnt@kl.dk