Gå til hovedindhold
Nyhed

Kommunernes mand fylder rundt

Den 17. februar fylder kommunernes frontfigur Martin Damm 60 år. Samtidig fejrer han sit 25-års jubilæum i kommunalpolitik.

17. feb. 2023
Ældre end 12 mdr.
Billede af Martin Damm

Indhold

  Siden 2014 har Kalundborg-borgmester Martin Damm bestridt enten formandsposten eller næstformandsposten i KL, og kommunerygmærket fornægter sig ikke. Han er knapt to meter, men Martin Damm rager op i mere end fysisk forstand. Han er en kæmpe, når det gælder kampen for det decentrale Danmark. Han er en kommunemand og en velfærdshåndværker, og hans uddannelse som elektromekaniker skinner tydeligt igennem. Han interesserer sig for mekanikken i velfærdssamfundet og er en politisk arbejdsmand, der kan trække ideologi lidt til siden og gå pragmatisk til værks. Han er optaget af at skrue løsninger sammen på en måde, så de virker. Han er ikke bange for at gå med ind i det kommunale maskinrum og få olie på fingrene. Tingene skal virke i virkeligheden. Det er skønheden ved kommunalpolitik.

  Martin Damm har været i kommunalpolitik i 25 år. Fra 1998 til 2006 i Gørlev Kommune og siden kommunalreformen i Kalundborg Kommune. Siden 2010 har han stået i front som borgmester. Samme år kom Martin Damm i KL’s bestyrelse og blev formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg. I 2014 overtog han KL-formandsposten, som han siden har kørt tæt parløb om sammen med Aarhus-borgmester og nuværende næstformand Jacob Bundsgaard.

  En af Martin Damm store kommunalpolitiske sejre i KL-regi var afskaffelsen af omprioriteringsbidraget i 2016. Da Lars Løkke Rasmussen genindtog Statsministeriet i 2015 var det med et omprioriteringsbidrag i lommen, som betød, at kommunerne skulle skære én procent af de kommunale budgetter årligt. Det fik KL-formanden til at fremtrylle et af sine utallige billedsprog:

  ”Der findes en western, der hedder ’Den gode, den onde og den grusomme’. Den gode løsning er en situation, hvor der ikke er et omprioriteringsbidrag. Den onde løsning er Socialdemokraternes forslag, hvor man tager penge og fører dem tilbage til os. Og den grusomme løsning er regeringens.”

  Med økonomiaftalen for 2017 var omprioriteringsbidraget afskaffet. Derudover har Martin Damm også stået i spidsen for håndteringen af både flygtningekrisen i 2015/2016 samt de kommunale opgaver i forbindelse med krigen i Ukraine. Og en dagsorden, som kan få den ellers sindige vestsjællænder op i det røde felt, er, når Christiansborgpolitikere med den ene hånd udsteder løfter om bedre og mere velfærd, og med den anden hånd skærer i kommunernes muligheder for at levere netop dét.

  Et talende excelark

  Politiske med- og modstandere har kaldt ham for en dreven forhandler med god humoristisk sans og et imponerende højt energiniveau, men også et talende excelark og detaljens og mekanikkens mester. Martin Damm sætter en dyd i altid selv at stå i allerforreste række; være dirigent for Ældre Sagens møder, holde oplæg i Rotary-klubben, besvare mails og ikke mindst tage telefonen. Samtidig har han en indsigt i det kommunale Danmark på et detaljeniveau, som de færreste kan være med på. En evne, som er uundværlig, når den kommunale virkelighed skal bringes ind til forhandlingsbordene på Slotsholmen.

  Martin Damm har en uddannelse som civiløkonom og siden en mastergrad i Master of Public Management fra Syddansk Universitet. Derudover er Martin Damm uddannet elektronikmekaniker hos Søværnet.

  Privat er Martin Damm gift med Vivian. Parret har to voksne børn.

  Kontakt

  Pressechef

  Line Oxholm Thomsen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3536

  E-mail: lnt@kl.dk