Gå til hovedindhold
Nyhed
EU
Ukraine

Fortsat støtte til Ukraine med fokus på decentralisering

Regionsudvalget har på sin plenarforsamling i Bruxelles vedtaget sin udtalelse om Ukraine-faciliteten.

13. okt. 2023

Indhold

  Under debatten om faciliteten deltog bl.a. Lvivs borgmester, Andriy Sadovyi, som takkede for samarbejdet med de mange byer og regioner i EU, der er trådt til for at hjælpe Ukraine. De har ikke kun støttet med finansiering, men også med erfaring og viden om opbygningen af stærke og effektive lokaldemokratier i Ukraine. Det er vigtigt for borgerne og for Ukraine på deres vej mod EU, at man har dette samarbejde, understregede borgmesteren.

  Opbygningen af en stærk decentral struktur og effektive lokale myndigheder udgør en væsentlig del af Ukraine-faciliteten, og det er en vigtig dagsorden, bemærker medlem af den danske delegation, Jens Christian Gjessing.

  Ukraine-faciliteten er et vigtigt element i EU’s fortsatte støtte til Ukraine. Men det er også vigtigt, at man allerede nu ser fremad. Derfor er det positivt, at der i faciliteten er fokus på reformer der skal styrke decentraliseringen i Ukraine.

  Jens Christian Gjessing

  Ukraine-faciliteten er Europa-Kommissionens forslag til en langsigtet løsning i forhold til finansiering af Ukraines genopbygning. Faciliteten skal sikre koordination af midlerne og effektiv anvendelse af midlerne. Der er i første omgang afsat 127 mia. kr. til faciliteten, men ifølge Kommissionen skal faciliteten være en del af det nye langvarige budget der træder i kraft i 2028, hvormed der vil blive tilført yderligere midler til faciliteten.

  FN har sammen med Verdensbanken, EU og den Ukrainske regering anslået at det samlede behov for genopbygning af Ukraine i de næste 10 år løber op i 384 mia. EUR (2.860 mia. kr.)

  Regionsudvalgets debat om udtalelsen viste, at der er bred opbakning til Kommissionens udspil og til Regionsudvalget udtalelse. Udtalelsen blev stemt igennem med et overvældende flertal.

  Regionsudvalgets udtalelse vedrørende Ukraine-faciliteten - Pressemeddelelse

  Kontakt

  Chefkonsulent

  Birgit Øbakke

  Jura & EU

  Telefon: +45 3370 3481

  E-mail: bib@kl.dk