Gå til hovedindhold
Nyhed
EU

EU-Kommissionen fastholder fokus på den grønne pagt og den digitale dagsorden i arbejdsprogrammet for 2024

EU-Kommissionen har netop offentliggjort sine planer for det kommende år. Arbejdsprogrammet, der traditionelt fungerer som en vejviser for Kommissionens politiske kurs og kommende lovgivningsforslag, blev præsenteret den 17. oktober 2023.

27. okt. 2023

Indhold

  I lyset af den forestående afslutning på den nuværende EU-Kommissions mandatperiode i 2024, er fokus i EU-Kommissionens nye arbejdsprogram primært rettet mod at gennemføre igangværende lovgivningsinitiativer frem for at introducere nye. Antallet af foreslåede initiativer i det kommende år er derfor lavere end sædvanligt.

  Arbejdsprogrammet for 2024 opsummeres i 18 forslag, opdelt under seks overordnede overskrifter. Blandt de genkendelige temaer fra tidligere prioriteringer er der fortsat fokus på at fremme klimainitiativer inden for den europæiske grønne pagt samt at forberede EU på den digitale udvikling.

  Dette er temaer, som kommunerne har arbejdet med gennem de sidste par år, og mange af kommunerne vil derfor være bekendte med nogle af punkterne på det nye arbejdsprogram.

  På det grønne område vil der fortsat være fokus på naturgenopretning i Europa, sikring af rent drikkevand og opbygningen af cirkulær økonomi med henblik på at opnå EU’s ambitiøse målsætning om klimaneutralitet i 2050.

  På det digitale område ønsker EU-Kommissionen fortsat at udarbejde lovgivning vedrørende reguleringen af kunstig intelligens og åbne for fordelingen af europæiske sundhedsdata på tværs af Europa.

  Arbejdsprogrammet indeholder også et globalt udsyn, hvor EU-Kommissionen fortsat vil lægge vægt på vigtigheden af EU-udvidelse, særligt med nogle af de østeuropæiske lande, der på nuværende tidspunkt har EU-kandidatland status. 

  Med Europa-Parlamentsvalget i juni 2024 i tankerne, vil lovgivningsarbejdet i EU gå mere eller mindre i stå efter første kvartal 2024. Europa-Parlamentet har ansvaret for udnævnelsen af en ny EU-Kommission, og det nuværende arbejdsprogram for 2024 tager hensyn til den begrænsede tid til udvikling og gennemførelse af politik i det kommende år.

  Læs arbejdsprogrammet for 2024  på EU-Kommissionens hjemmeside

  Kontakt

  EU-Teamleder/Chefkonsulent

  Annemette S. Frost

  Jura & EU

  Telefon: +45 3370 3477

  E-mail: asf@kl.dk