Gå til hovedindhold
Nyhed
Sundhed
Ældre

Klar besked fra Sisse Marie Welling: Sundhedsreform skal styrke det nære sundhedsvæsen i kommunerne

Det nære sundhedsvæsen i kommunerne er nøglen til at løse de store udfordringer, sundhedsvæsenet står overfor. Derfor bør det styrkes i den kommende sundhedsreform. Det sagde Sisse Marie Welling i sin tale på Social- og Sundhedspolitisk Forum.

16. maj 2024

Indhold

  ”For mig er der slet ingen tvivl om, at det nære sundhedsvæsen for de mange skal styrkes, og at det nære skal blive med at være en kommunal opgave.”

  Sådan lød det klare budskab, da formand for Sundheds- og Ældreudvalget i KL med ressortansvar for sundhed, Sisse Marie Welling, her til formiddag talte på årets Social- og Sundhedspolitisk Forum.

  Derfor er der ifølge Sisse Marie Welling brug for en sundhedsreform, der tager livtag med de alvorlige og grundlæggende udfordringer i sundhedsvæsenet: At man i de kommende år skal kunne håndtere langt flere ældre og langt flere mennesker med kronisk sygdom.

  ”Udviklingen er allerede i gang og buldrer afsted. Derfor er det så utrolig vigtigt, at lige netop denne her reform lykkes. Det er nemlig lige nu, hvor vi står og stirrer ind i fremtiden, at vi kan forberede os på den.” 

  Balancen er helt skævt

  Derfor er ifølge Sisse Marie Welling brug for, at det nære sundhedsvæsen ”skal være stærkere, end det er i dag, og have den samme opmærksomhed, som sygehusvæsenet har nydt godt af.”

  For eksempel er sygehusbudgetterne de seneste 16 år er steget med 24,2 milliarder kroner. I samme periode er sundhedsbudgetterne i kommunerne kun steget 1,8 mia. kroner.

  Samtidig er antallet af hospitalslæger på 15 år er steget med 5.000, mens der i samme periode kun er kommet 42 ekstra praktiserende læger i det nære sundhedsvæsen. 

  Den balance er ifølge Sisse Marie Welling helt skæv – og derfor skal den også rettes op:

  ”Hvis vi skal have et sundhedsvæsen i verdensklasse, som regeringen har som ambition, så kræver det balance mellem det nære og det specialiserede. Sådan er det ikke i dag. og sådan bliver det heller ikke, hvis kommunerne mister ansvaret for det nære.”

  Det nære sundhedsvæsen må ikke blive glemt denne gang

  Sisse Marie Welling fortalte i den forbindelse fra talerstolen om det, der gør det nære sundhedsvæsen i kommunerne helt unikt:

  ”Kommunerne har en helt særlig fordel, når det kommer til at sikre sundhe-den helt ude hos den enkelte borger: Vi er en del af deres hverdag, hver dag. Vi er sundhedsplejersken, pædagogen, socialrådgiveren, hjemmehjælperen og sygeplejersken. Kommunerne er en hjørnesten i danskernes sundhed, og vi er der hele livet igennem.” 

  På den baggrund afsluttede Sisse Marie Welling også sin tale med en direkte opfordring til Christiansborg frem mod forhandlingerne om en sundheds-reform:

  ”Det nære sundhedsvæsen er nøglen til at få sundhedsvæsenet i balance. Men det er helt afgørende, at det nære sundhedsvæsen bliver ved med at være nært. Et langt, sundt liv er vigtigt for os alle sammen, og det bør også være målet for vores sundhedsvæsen – et sundhedsvæsen for de mange. Derfor må kommunerne og det nære ikke blive glemt denne gang.”

  Kontakt

  Chefkonsulent

  Morten Christensen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3689

  E-mail: moch@kl.dk