Gå til hovedindhold
Nyhed
Velfærd

KL sætter velfærden i centrum på Folkemøde 2024

Traditionen tro er KL, Komponent og flere danske kommuner massivt tilstede på Folkemødet i Allinge, der åbner på torsdag. Centrum for den kommunale dagsorden er Kommunernes Telt, der vil huse en lang række debatter, der omhandler kommunal velfærd.

10. jun. 2024

Indhold

    Om få dage åbner Folkemødet 2024 officielt på Bornholm. På tre dage vil tusindvis af danskere med interesse for politik, samfund og velfærd være samlet til debatter om alt mellem himmel og jord. KL og kommunerne er naturligvis også med og har sammen med Komponent 20 events på programmet i Kommunernes Telt.

    KL arrangerer fire spændende og højaktuelle debatter. Om fremtiden for sundhedsvæsenet, når der bliver endnu mere brug for de nære tilbud. Om hvordan frivillige og civilsamfundet kan bidrage til velfærden. Om tonen i debatten, der går hårdt ud over vores folkevalgte, og om hvordan udsatte borgere kan sluses ind på arbejdsmarkedet et lille job ad gangen. 

    Udover KL’s egne debatter er der i Kommunernes Telt en lang række andre spændende events for alle os, der har en interesse i kommunalpolitik, det lokale folkestyre og kommunernes kerneopgaver. For eksempel lægger Rudersdal Kommune ”plejer” i graven, når fremtidens ældrepleje er til debat. Og Randers Kommune ser tilbage på Nordic Waste-sagen og finder læring i en akut katastrofe. 

    Der bliver også tid til hygge og fest, bl.a. torsdag aften, når der er borgmester-mesterskaber i bordfodbold.

    Det sker alt sammen i Kommunernes Telt centralt placeret i nærheden af Folkemødehuset og Allinge Røgeri med udsigt til Østersøen på F7.

    Torsdag kl. 15.00: Hvad vil Løhde med sundhedsvæsnet?

    Sophie Løhde og co. skal med sundhedsstrukturkommissionens nye anbefalinger under armen i gang med at tegne stregerne for fremtidens sundhedsdanmark. Men hvad skal der til for, at vi får sikret et sundhedsvæsen der ikke knækker over? Og hvor vi endelig får prioriteret det nære sundhedsvæsen som er den primære kontakt for de mange ældre danskere, mennesker med kroniske lidelser og mennesker med psykiske lidelser?

    Kom og se Sophie Løhde i debat med stærke stemmer fra det nære sundhedsvæsen: PLO’s formand Jørgen Skadborg, Hjerteforeningens direktør, Anne Kaltoft, KL’s formand Martin Damm og formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg med ressortansvar for sundhedsområdet, Sisse Marie Welling. 

    Debatdeltagere

    • Sophie Løhde, Indenrigsminister- og Sundhedsminister 
    • Martin Damm, KL’s formand 
    • Sisse Marie Welling, Formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg med ressortansvar for sundhedsområdet 
    • Jørgen Skadborg, Formanden for PLO
    • Anne Kaltoft, administrerende direktør, Hjerteforeningen

    Moderatorer: Christian Harsløf, direktør med ansvar for sundhed, ældreområdet, socialpolitik samt digitalisering og teknologi i KL samt Ida Thuesen, kommunikationschef og vicedirektør i KL.

    Fredag kl. 13.00:  Kan frivillige og pårørende redde velfærden?

    Fire ud af ti danskerne arbejder frivilligt. Og mere end halvdelen af os giver løbende en hjælpende hånd til nogen uden for vores egen husstand. Der er altså masser af velfærd, som leveres af civilsamfundet og ikke af kommunen. Men i takt med, at vi som samfund er blevet dygtigere, rigere og forventningerne til den fælles velfærd stiger, så efterspørger flere velfærd, som leveres af professionelle og stadigt flere opgaver løses af kommunen. Den udvikling sætter velfærdssamfundet under pres, ikke mindst i en tid hvor kommunerne savner arbejdskraft. Så hvordan vender vi bøtten og forløser medborgerskabets og civilsamfundets potentiale i velfærdssamfundet? Hvad kræver det af staten, af kommunerne og af os alle sammen, hvis vi skal lykkes? 

    Debatdeltagere

    • Jette Runchel , Præsident, Røde Kors    
    • Jacob Bundsgaard, borgmester, Aarhus Kommune     
    • Kaare Dybvad Bek, Udlændinge- og integrationsminister          
    • Martin Dam, Formand for KL og  Borgmester i Kalundborg Kommune
    • Christine Ravn Lund, forkvinde, DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

    Moderator: Gitte Skotby-Young Ballenstedt, Civilsamfundsredaktør, Altinget.

    Fredag kl. 16.00: ”KÆLLING!”  Hvor meget skal folkevalgte egentlig finde sig i?

    Hvor går grænsen for, hvad man skal finde sig i som folkevalgt? Må man sige fra, når man bliver kaldt ”kælling”, ”luder” eller ”feltmadras” på sociale medier, eller er det blot en del af gamet? Hvem har ansvaret for, at det er kommet så vidt? De sociale medier? Mediernes konfliktfyldte dækning af politik? Eller en forrået tone i den kommunalpolitiske debat? Og hvad er konsekvenserne for vores demokrati? 

    Vi tager debatten med en ekspert, en chefredaktør og to borgmestre, der har oplevet chikanen helt tæt på, men har draget to forskellige konsekvenser.

    Debatdeltagere

    • Birgit S. Hansen, borgmester Frederikshavn Kommune
    • Pernille Beckmann, borgmester Greve Kommune
    • Louise Pettersson, chefredaktør Sjællandske
    • Michael Bang Petersen, professor på Aarhus Universitet og leder af Magtudredningen 2.0 

    Moderator: Ida Thuesen, kommunikationschef og vicedirektør i KL.

    Lørdag kl. 11.00: Fra kanten til fællesskabet – små job, store resultater 

    Flere og flere udsatte ledige er blevet en del af arbejdsfællesskabet, og analyser og undersøgelser har vist, at småjob er vigtige trædesten til varig beskæftigelse. Når udsatte ledige først er kommet i job, bider de sig fast. Det er en succeshistorie, der både handler om realiseringen af det rummelige arbejdsmarked og bidrager til at løse manglen på arbejdskraft - men regeringen ønsker de mest udsatte ud af jobcentrene. Betyder det, at vi skal droppe ambitionen om, at udsatte kan blive en del af arbejdsfællesskabet? Og hvis de udsatte ikke skal være en del af jobcenteret, hvad skal de så i fremtidens beskæftigelsessystem? 

    KL indbyder politikere, kommuner og erhvervsliv til en debat om de udsatte ledige i fremtidens beskæftigelsesindsats.

    Debatdeltagere

    • Jens-Kristian Lütken, Beskæftigelses- og Integrationsborgmester, Københavns Kommune 
    • Kira West, formand, Rådet for Socialt Udsatte
    • Signe Færch, forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening
    • Erik E. Simonsen, vicedirektør Dansk Arbejdsgiverforening

    Moderator: Lawand Hiwa Namo, kommentator, skribent og rådgiver.