KL-formand: Vi skal gentænke fremtidens nære velfærd
Vi står midt i utallige store udfordringer, men løsningerne findes ikke forenden af det, vi allerede gør i dag. Derfor skal vi i fællesskab finde nye svar på, hvordan vi ruster vores nære velfærd til fremtiden, lød det fra KL’s formand på Kommunalpolitisk Topmøde.
Vi mangler medarbejdere. Vi har et sundhedsvæsen i knæ. Vi har alt for mange børn og unge, som ikke trives. Vi har en energikrise. Og så er der klimaet.
Det er problemer, hvor vi ikke bare kan forlænge brædderne. Løsningerne findes ikke forenden af det, vi allerede gør i dag. De ligger andre steder. Sådan lød det, da KL’s formand Martin Damm torsdag holdt tale for de omkring 1500 kommunalpolitikere, folketingspolitikere og samarbejdspartnere, som var samlet i Aalborg Kongres og Kultur Center til Kommunalpolitisk Topmøde 2023.
Kommunerne tager ansvar
Anledningen brugte han til at fremhæve, at kommunerne gerne vil være med til at tænke nyt og tage ansvar. Men det kræver, at kommunerne får de rette rammer, som gør det muligt.
”Nogen har måske den fordom, at kommuner er supertankere, som ikke lige med det samme ændrer kurs, selvom man drejer på roret. Men jeg synes Corona og Ukraine indsatsen viser noget andet. De viser, at vi er speedbåde. Når vi vrider gashåndtaget i kommunerne, så sker der virkelig noget: Vi var hurtige, vi tog chancer, vi hjalp hinanden, vi fandt nye veje, vi tænkte nyt. Og det bliver der brug for i fremtiden,” sagde KL-formanden.
Et hav af tilsyn og regler spænder ben
Vi kan kun få hånd om de store problemer i fællesskab sammen med borgere, organisationer, foreninger og alle andre, som kan og vil. Kommunerne går gerne den berømte ekstra mil, lød det fra formanden, som samtidig understregede, at der for tiden er en halvstor sten i skoen:
”Der er 40 pct. flere ansatte i statens styrelser end for fem år siden. 40 pct. flere på fem år! Det er 40 pct. flere skjorteærmer, der bliver smøget op, og som sætter fuld skrald på tilsyn og krav til administration. Der er ingen tvivl om, at det giver mere administration til os i kommunerne. Vi oplever en markant stigning af tilsyn og kontrol. I det lys er det altså helt tosset at tale om, at det er kommunerne, der skal spare på administrationen,” sagde Martin Damm.
Samfundet kalder på politisk lederskab
For i disse år foregår der i det skjulte en forskydning af, hvem der træffer beslutningerne om velfærden i Danmark. Væk fra de lokale folkevalgte i byrådene og ind bag skrivebordene i staten. Det rejser et helt centralt spørgsmål om, hvor det efterlader den politiske ledelse, pointerede KL's formand.
”Er det embedsmænd eller politikere, der har fat i tøjlerne? Hvis jeg sætter mig i et rum med nogle folketingspolitikere og lukker døren, og vi gennemgår de administrative bindinger, der er sat i værk i kommunerne, så tror jeg godt, de kan se, at den er helt gal,” sagde Martin Damm og fortsatte:
”Øget tilsyn og kontrol. Er det den vej vi vil? Eller skal vejen være brolagt med tillid til og respekt for medarbejdernes faglighed? Det synes jeg, vi politikere skal sætte os ned og tale om. Det er os, der skal lægge linjen for det samfund, vi gerne vil have.”
Kommunerne byder sig til, da det er en del af kommunernes dna at være ansvarlig for samfundets udvikling. Men udvikling skabes bedst i fællesskab, understregede KL-formanden.
Klar til at udvikle velfærden
Inden formanden gik på talerstolen til Kommunalpolitisk Topmøde, hørte de omkring 1500fremmødte Kyivs borgmester fortælle om situationen i Ukraine.
”Det er så uendeligt trist, at der er krig i Europa. Krig rimer på frygt og menneskelig tragedie. Og på usikkerhed. Vores del af verden er helt åbenlyst i bakgear for tiden. Det kalder på politisk lederskab. Det tager vi gerne på os,” sagde Martin Damm.
KL’s formand rundede af med at hilse statsministerens invitation til samarbejde om, hvordan vi udvikler vores velfærdssamfund velkommen.
”Regeringen ønsker at gøre noget andet. Noget nyt. Den mener, at det er nødvendigt, fordi den velfærd vi kender, er under pres. Vi er enige i den analyse. Vi vil meget gerne bidrage til at løse de problemer, der er i vores land. For hvis vi skal rykke den offentlige sektor, så skal vi rykke den sammen,” afsluttede KL-formanden.