Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Økonomi
Klima

KL: Uacceptabelt, at lovforslag sender regningen til kommunerne

Christiansborgs plan for at reducere forbrændingskapaciteten realiseres med det lovforslag, der netop er sendt i høring.

15. feb. 2023
Ældre end 12 mdr.
Billede af forbrædningsanlæg

Indhold

  Regeringen har nu fremlagt deres længe ventede lovforslag for, hvordan forbrændingskapaciteten reduceres med 30 procent. Med den nuværende plan risikerer det i sidste ende at blive borgerne, der skal betale regningen, når forbrændingsanlæg går konkurs og lukker ned. Det kan KL ikke acceptere.

  ”Det er staten, der har aftalt med kommunerne, at de skulle etablere anlæggene. Så når nu staten vil ændre vilkår og rammer for forbrændingssektoren, er det ikke kommuner og dermed borgere, der skal have penge op af lommen. Det er staten, der vælger musikken, og derfor er det også staten, der må betale regningen,” siger KL's formand Martin Damm.

  I lovforslaget er der nemlig kun afsat en pulje på 200 mio. kroner til de strandede omkostninger, der vil være i forbindelse med, at der er forbrændingsanlæg, der skal lukke. Men som det fremgår af lovforslaget, forventer staten også, at det vil koste kommunerne knap 3 mia. kr. frem mod 2030. Den afsatte pulje dækker altså under 10 pct. af kommunernes forventede tab.

  ”Vi vil nu gå i gang med at kigge forslaget grundigt igennem, og sikre at vi får blotlagt alle de mulige konsekvenser. For en ting er sikkert, og det er, at det med den fremlagte plan er umuligt at overholde klimaplanens løfte om, at det ikke må blive dyrere for borgere og virksomheder at reducere forbrændingskapaciteten,” siger Martin Damm.

  Kontakt

  Pressechef

  Line Oxholm Thomsen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3536

  E-mail: lnt@kl.dk