Gå til hovedindhold
Debatindlæg
Beskæftigelse

Debatindlæg: Kære Christiansborg – lad os gentænke beskæftigelsesindsatsen sammen

Lad os begrave diskussionen om et for eller imod jobcentrene, og i stedet sætte os ned sammen med et blankt stykke papir og gentænke beskæftigelsesindsatsen, skriver Peter Rahbæk Juel i en opfordring til de nyvalgte folketingspolitikere.

04. nov. 2022
Ældre end 12 mdr.

Indhold

  Af Peter Rahbæk Juel, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg

  Vi har i dag en arbejdsmarkedsmodel, som andre i verden kigger på med stor beundring, og som dygtige medarbejdere hver dag omsætter til virkelighed – til gavn for både borgerne, virksomhederne og samfundsøkonomien.

  Alligevel har der i løbet af valgkampen været tiltagende fokus på jobcentrene og deres opgaveløsning. Desværre med den opfattelse, at det netop er i jobcentrene, der kan hentes penge, som kan bruges til indfrielsen af andre valgløfter.

  Men kære nyvalgte politikere, hvad vil I egentlig med beskæftigelsespolitikken? Er der overhovedet opbakning til en aktiv beskæftigelsesindsats? Ønsker man, at så mange som muligt får en tilknytning til arbejdsmarkedet? Eller skal flere overlades til passiv forsørgelse?

  Hvis man bare læser aviserne, kan man godt tro, at beskæftigelsesindsatsen ligger i ruiner, og at vi vader rundt i murbrokker. Det gør vi ikke. Kommunerne har løftet den opgave, vi er blevet bedt om, inden for rammer, som I har udstukket inde på Christiansborg.

  De sidste 10 års beskæftigelsespolitik – og herunder 72 politiske aftaler og reformer – har haft fokus på, at så mange borgere som muligt får en tilknytning til arbejdsmarkedet. Men med de mange nye regler er systemet blevet tungere og tungere at administrere, og i nogle tilfælde kommer borgerne i klemme i systemet.

  Det kan og skal gøres bedre – men de besparelser i milliardklassen, som I har varslet i løbet af valgkampen, løser ikke udfordringerne.

  Der er brug for at gentænke den aktive beskæftigelsesindsats

  I kommunerne vil vi meget gerne være med til at samarbejde om at forbedre indsatsen. Derfor er vi heller ikke hellige omkring konstruktionen jobcentre. Det er mursten om en indsats. Det vigtigste for os er en stærk og kommunalt forankret beskæftigelsesindsats, der hjælper flest mulige borgere fra A til B på arbejdsmarkedet og flest mulige virksomheder med at sikre de medarbejdere, de har brug for.

  Så derfor: Lad os begrave diskussionen om et for eller imod jobcentrene, men sætte os ned sammen med et blankt stykke papir. Vi er længe forbi der, hvor man kan trimme eller lappe på det system, der allerede er. I stedet skal vi bygge nyt på et fundament støbt af tillid til hinanden, borgerne, virksomhederne og medarbejderne.

  I kommunerne vil vi gerne bidrage konstruktivt til arbejdet, og derfor har vi i KL netop fremlagt fem pejlemærker for, hvordan fremtidens aktive beskæftigelsesindsats skal se ud:

  1. Sæt fagligheden fri og mål på resultater
  2. Tag ordentlig hånd om de udsatte borgere
  3. Bevar en kommunal forankring – af hensyn til borgere og virksomheder
  4. Gør beskæftigelsesindsatsen langt mere digital
  5. Skab et bredt ejerskab til beskæftigelsesindsatsen

  Og med valgkampen vel overstået er tiden inde til at sætte fart på mange af de løfter, der er blevet givet. Et løfte vi dog gerne vil advare kraftigt imod at indfri: Nemlig at gennemføre massive besparelser på beskæftigelsesindsatsen for at finansiere andre valgløfter. Lad os i stedet samarbejde om at udvikle og nytænke indsatsen til gavn for både sårbare borgere, ressourcestærke ledige og de virksomheder, der mangler medarbejdere.

  Debatindlægget er bragt på NB Beskæftigelse den 3. november 2022

  Links

  Kontakt

  Pressechef

  Line Oxholm Thomsen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3536

  E-mail: lnt@kl.dk