Gå til hovedindhold
Nyhed
Analyser
Økonomi

Opjustering af BNP-væksten i nye tal for nationalregnskabet

Danmarks Statistik har opdateret datagrundlaget for nationalregnskabet, og det har ført til en betydelig opjustering af BNP-væksten i 1. og 2. kvartal af 2021. I dette nyhedsbrev ser vi også nærmere på udviklingen i manglen på arbejdskraft fra onsdagens nye tal for konjunkturbarometeret.

01. okt. 2021
Ældre end 12 mdr.

Indhold

    Revision af nationalregnskabet medfører højere BNP-vækst

    Torsdag kom den reviderede udgave af det kvartalsvise nationalregnskab som opgør bl.a. BNP-væksten. Som det fremgår af tabel 1 herunder, har DST nu opgjort væksten i BNP fra 1. kvartal til 2. kvartal 2021 til 2,8 procent. Det er en opjustering af væksten fra opgørelsen i august på 0,5 procentpoint, hvor vækstopgørelsen lød på 2,3 procent. Revisionen kommer på baggrund af indarbejdede tal for industriens salg af varer og firmaers køb og salg og har også medført at BNP-væksten for 4. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021 er blevet opjusteret med 0,5 procentpoint (fremgår ikke af tabellen).

    Den nu højere BNP-vækst skyldes særligt et privatforbrug, der har klaret sig bedre, end hvad de første tal viste. Væksten i privatforbruget er således opjusteret i torsdagens opgørelse med 1,6 procentpoint, så væksten nu ender på 5,9 procent imellem 1. og 2. kvartal. Den fortsatte genåbning viser sig altså fortsat positivt i tallene for privatforbruget. Også import, eksport og offentligt forbrug er opjusteret i den nye opgørelse, imens væksten i investeringer blot er opjusteret med 0,1 procentpoint. 

    Tallene for præsterede timer og antallet af væksten beskæftigede er ikke på samme måde påvirket af revisionen. Væksten i de samlede præsterede timer er nedskrevet lidt med -0,6 procentpoint imens det samlede antal beskæftigede er uændrede.

    Sammenligning af vækst fra 2021K1-2021K2 før og efter revision af nationalregnskabet

    Fortsat stigende mangel på arbejdskraft

    Der er i ugens løb også kommet nye tal for bl.a. manglen på arbejdskraft og andre begrænsninger i produktionen i bygge- og anlæg og servicebranchen i ’konjunkturbarometeret’. Onsdagens tal viser, at der fortsat er flaskehalse ift. blandt andet arbejdskraften, hvor næsten hver 2. virksomhed indenfor byggeriet i september meldte om mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning. Til sammenligning er det omkring hver 3. virksomhed indenfor service og industrien (kvartalstal for industrien) der melder om mangel på arbejdskraft som en begrænsning for deres produktion. Det skal her dog også nævnes, at der fortsat er en række virksomheder som melder om, at de ingen begrænsninger har for deres produktion og nogen ligefrem nævner manglen på efterspørgsel som en begrænsning.

    Begrænsninger for produktion, september 2021

    Læs flere artikler

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Teis Bay Andersen

    Analyse & Makro

    Telefon: +45 3370 3769

    E-mail: tban@kl.dk