Gå til hovedindhold

72 timers behandlingsansvar

Som et led i regeringens Aftale om en akutplan for Sygehusvæsenet, skal ordning om behandlingsansvar 72 timer efter hospitalsbehandling implementeres i hele landet med udgangspunkt i modellen fra hovedstadsregionen

""

Indhold

  Baggrund for aftalen

  Med den politiske aftale om akutpakken fra februar 2023, er det besluttet, at ordning om behandlingsansvar 72 timer efter hospitalsbehandling skal udbredes nationalt i løbet af 2023.

  Aftale om akutplan for Sygehusvæsenet (pdf)

  72 timers behandlingsansvar efter hospitalsbehandling skal være med til at skabe en tryg overgang for borgerne mellem behandling på hospitalet og borgerens hjem, eller ophold på midlertidige kommunale døgnpladser og plejecentre. Ordningen er et vigtigt skridt på vejen til at skabe mere sammenhæng, og bedre kvalitet på tværs af sektorgrænser ved at understøtte et velfungerende tværgående samarbejde om det nære sundhedsvæsen mellem hospitaler, kommuner og Almen Praksis.

  Ordningen om 72 timers behandlingsansvar understøtter systematisk kommunikation om patientforløb på tværs af sygehus- og sundhedsvæsenet, og er derfor i høj grad også et data og digitaliseringssamarbejde. Det handler om at skabe mere smidige overgange og bedre direkte kommunikation mellem sektorerne.

  72 timers behandlingsansvar skal være implementeret i alle regioner inden udgangen af 2023. KL arbejder for at understøtte samarbejdet om implementering og opfølgning på ordningen i hele landet. Dette sker gennem både KKR- og sundhedsklyngesamarbejdet, samt dialog med Danske Regioner om en national evaluering af ordningen.

  KL afholdt den 31. maj 2023 et webinar om implementering af aftalen. Se eller gense webinaret længere nede på siden. I september 2023 afholder KL desuden to netværksseminarer for kommunerne om ordningen – datoer og mere information følger her på siden i begyndelsen af august.

  Du kan læse mere om 72 timers behandlingsansvar i de enkelte landsdele nedenfor. 

  72 timers behandlingsansvar på landsplan - se din aftale her:

  Find information om Region Sjællands proces for implementering af 72 timers behandlingsansvar her:

  Region Sjælland - Læs mere om Region Sjællands model her: 72 timers behandlingsansvar efter sygehusindlæggelse - Region Sjælland - Vi er til for dig (regionsjaelland.dk)  

  Få information om kommunal proces og kontaktoplysninger fra Kommunal Sundhed Sjælland her: Kommunal Sundhed Sjælland (ks-s.dk)

  Find information om Region Syddanmarks proces for implementering af 72 timers behandlingsansvar her:

  Læs om Region Syddanmarks model for 72 timers udvidet behandlingsansvar her: 72-timers udvidet behandlingsansvar i Region Syddanmark

  Få information om kommunal proces og kontaktoplysninger fra Det Fælleskommunale Sundhedssekretariat Syddanmark her: https://faelleskommunalsundhed.dk/sundhedsaftalen/

  Læs mere om Region Midtjyllands Model for 72 timers behandlingsansvar efter hospitalsindlæggelse her:

  Region Midtjylland: 72 timers behandlingsansvar - Sundhedsaftalen (rm.dk)

  Få information om kommunal proces og kontaktoplysninger fra Det Fælleskommunale Sundhedssekretariat Midtjylland her: 

  Fælleskommunalt Social- og Sundhedssekretariat i Midtjylland (viborg.dk)

  Læs mere om 72 timers udvidet lægefagligt behandlingsansvar i Region Nordjylland her: 72 timers udvidet lægefagligt behandlingsansvar (rn.dk)

  Få information om kommunal proces og kontaktoplysninger fra Det Fælleskommunale Sundhedssekretariat Nordjylland her: Sundhedssekretariat Nord

  Evaluering af 72 timers behandlingsansvar

  Du kan tilgå evaluering af aftalen om 72 timers udvidet behandlingsansvar i Region Hovedstaden her:

  Evaluering af 72 timer: Et telefonnummer til den udskrivende afdeling skaber tryghed for ældre patienter (regionh.dk)

  Sidst opdateret: 23. januar 2024

  Links

  Kontakt

  Specialkonsulent

  Nanna Hilm

  Sundhed & Ældre

  Telefon: +45 3370 3318

  E-mail: nahi@kl.dk

  Konsulent

  Mia Hansen Mandau

  Sundhed & Ældre

  Telefon: +45 3370 3315

  E-mail: mhma@kl.dk