Gå til hovedindhold
Råderum
Nyhed

Top 5: Tag et kig på de mest læste artikler fra Nyhedsbrevet Råderum

I denne udgave af nyhedsbrevet Råderum ser vi tilbage på de fem mest læste artikler udgivet det seneste år. Tendensen fra Nyhedsbrevet Råderum er, at rekrutteringsudfordringer, socialområdet og klima særligt har vores læseres – og deraf kommunernes – interesse. Det kan du blive klogere på i denne udgave af Nyhedsbrevet Råderum. God fornøjelse!

22. jun. 2022
Ældre end 12 mdr.

Indhold

  Masser af sommerferielæsning, der giver inspiration til råderumsarbejdet

  Årets top 5 fra Nyhedsbrevet Råderum afspejler de tendenser og områder, som kommunerne er optaget af i jagten på at skabe råderum og imødese konkrete styringsudfordringer som fx mangel på arbejdskraft og den grønne omstilling. Her er årets top 5:

  1. Behov for at se hele vejen rundt efter løsningerne på rekrutteringsudfordringen

  Både den private og den offentlige sektor oplever i dag udbredte rekrutteringsudfordringer. For kommunerne gælder det især bredt på SOSU-området. En ny analyse fra KL viser, at udfordringen kun bliver større frem mod 2030, og at der er brug for at se hele vejen rundt efter løsningerne. Et væsentligt fokusområde for kommunerne er andelen af medarbejdere på fuld tid.

  2. Kan midlerne til specialundervisning komme alle elever til gavn?

  Stigende behov for specialundervisning presser fortsat skoleområdet både fagligt og økonomisk. Spørgsmålet er, hvordan der også i fremtiden er økonomi til både almen- og specialeleverne? I denne artikel kan du finde inspiration til løsninger, hvor midlerne kommer både almen- og specialelever til gavn.

  3. Ny valgperiode: Tid til et 360-graders eftersyn af voksenområdet

  Stigende udgifter, pres fra borgerne og afslag til flere midler til området i økonomiaftale og i finanslovsforhandlingerne er status på det specialiserede voksenområde. Der er ingen quickfix, men der er handlemuligheder. I denne artikel kan du læse om, hvad kommunerne med fordel kan fokusere på i et styringseftersyn af området.

  4. Skærmbesøg frigiver tid i Viborg Kommunes hjemmepleje

  Viborg Kommune har siden 2014 anvendt skærmbesøg i hjemmeplejen. I dag er 12 pct. af de fysiske besøg omlagt til skærmbesøg, hvilket frigiver ressourcer i hjemmeplejen samtidig med, at borgerne opnår en større grad af fleksibilitet i deres tilbud.

  5. Kommunal klimaledelse – fra global krise til lokale prioriteringer

  Stort set alle kommuner arbejder i dag med klimadagsordenen, og har fokus på at reducere udledningen af CO2. Men den grønne omstilling i kommunerne kræver klimalederskab – fra politikerne, direktionen og fra lederne. I denne artikel kan du læse mere om, hvad det kræver som kommune at løfte klimadagsordenen.

  Fortsat fokus på at skabe råderum

  Det er sæson for udvikling og drøftelse af råderumsinitiativer til budget 2023, og ovenstående fem artikler er blot et udpluk af de mange omstillingsindsatser, som foregår i kommunerne.

  Husk at du altid kan læse tidligere versioner af Nyhedsbrevet Råderum på Omstillings- og Udviklingsenhedens hjemmeside.

  I Omstillings- og Udviklingsenheden glæder vi os til at arbejde videre med at understøtte kommunernes arbejde på denne vigtige dagsordener i den kommende sæson. Dette vil vi gøre ved fortsat at have fokus på vidensdeling af aktuelle tendenser og temaer i kommunernes råderumsarbejde blandt andet i nyhedsbrevet Råderum, via analyser, netværk, udvikle nøgletal og redskaber og holde inspirationsoplæg mv. Skriv gerne til MATT@kl.dk, hvis du har forslag til temaer eller aktiviteter, som Omstillings- og Udviklingsenheden kan igangsætte.

  God læselyst og god sommer fra Omstillings- og Udviklingsenheden!