Gå til hovedindhold
Økonomi
Råderum

Råderumsspillet

Flere kommuner søger ny inspiration og nye perspektiver på, hvordan der kan arbejdes med at skabe råderum i budgetprocessen. Derfor har KL udviklet 'Råderumsspillet', der kan give ny energi og nye perspektiver på, hvordan kommunen kan arbejde med at skabe råderum i budgetprocessen.

Indhold

  Flere kommuner søger ny inspiration til, hvordan der kan arbejdes med at skabe råderum i budgetprocessen. Med inspiration fra Ballerup Kommune har KL derfor udviklet Råderumsspillet, som er et brætspil, der simulerer den kommunale budgetproces. Formålet med spillet er at sætte gang i drøftelser og give nye perspektiver på, hvordan kommunen vil arbejde med at skabe økonomisk råderum.

  I spillet bliver deltagerne sat over for den økonomiske udfordring, som flere kommuner vil stå over for: Til næste budget skal der findes et økonomisk råderum på x (indsæt selv) millioner. Til at løse udfordringen får deltagerne et udvalg af råderumsforslag at vælge imellem - både besparelser, effektiviseringer og investeringspolitik - og det er op til deltagerne at vælge, hvilke budgetforslag der skal satses på for at opnå det nødvendige økonomiske råderum. Skal der lukkes en skole, og/eller skal klippekort på plejehjemmene afskaffes? Skal der satses på optimering af indkøb og/eller skærmbesøg i hjemmeplejen?

  Råderumsspillet er afprøvet i Odder Kommune, hvor spillet, kombineret med oplæg fra KL, satte gang i gode drøftelser om, hvordan kommunen skal tilvejebringe et økonomisk råderum til budget 2023. Det fortæller økonomichef i Odder Kommune, Grethe Sjørslev Laursen:

  »Kombineret med et KL-oplæg, der gav et overblik over økonomiske nøgletal i Odder Kommune, faciliterede KL derefter Råderumsspillet på en af vores temadage. I grupperne sad der både medarbejderrepræsentanter, ledere og kommunalpolitikere, der sammen skulle diskutere og prioritere, hvordan de ville opnå det økonomiske råderum. Ud over at sætte gang i vigtige drøftelser i grupperne, så var spillet også en kærkommen mulighed for, at den nye kommunale organisation med en ny borgmester, nye byrådsmedlemmer og forvaltning fik sat ansigt på hinanden og kunne tage første spadestik for, hvordan kommunen vil skabe råderum i den kommende valgperiode.«

  Kontakt Grethe Sjørslev Laursen på Grethe.Laursen@odder.dk, hvis du vil vide mere om Odder Kommunes erfaringer med råderumsspilet.

  Nedenunder kan du downloade det materiale, der blev brugt, da Råderumsspillet blev afprøvet i Odder Kommune. Her kan du finde:

  Spilmanual og overblik over budgetforslag: Her kan du læse, hvordan spillet forløber sig samt se overblikket over de ni budgetforslag, som grupperne skal bruge til at tilvejebringe det nødvendige økonomiske råderum.

  De ni budgetforslag: Her kan du se de uddybende beskrivelser af de ni budgetforslag, der blev anvendt i Odder Kommune. KL kan slette og/eller tilføje nye budgetforslag i spillet, så det passer til jeres ønsker og behov.

  Valgte budgetforslag: På denne plade lægger deltagerne de budgetforslag, de har valgt at prioritere i gruppen.

  Spilleplade: Denne plade bruger deltagerne til at holde styr på, om de opnår de påkrævede gevinster.

  Hvis I ønsker at afprøve spillet, tilbyder KL at facilitere - eventuelt i kombination med oplæg, der giver inspiration til hvordan der kan skabes råderum samt et kig på kommunens økonomi. Derudover kan KL justere de budgetforslag, som deltagerne skal vælge imellem, eksempelvis hvis I ønsker at fokusere på et bestemt fagområde.