Nyt stort samarbejde skal udbrede digitale løsninger på ældreområdet til alle landets kommuner
Flere borgere skal have gavn af velfærdsteknologi og digitale løsninger som skærmbesøg, digital træning og rute- og vagtplanlægning. Derfor kan kommunerne nu tilmelde sig et nyt ambitiøst samarbejde om at udbrede løsningerne til hele landet.

Velfærdsteknologi og nye digitale løsninger er en del af svaret på de store udfordringer, vi står overfor de kommende år med mangel på arbejdskraft, et stigende antal ældre borgere og øgede forventninger til kvaliteten af den velfærd, kommunerne leverer.
Kommunerne er i fuld gang med den digitale omstilling, men det er fortsat en stor opgave for mange kommuner at tage løsningerne i brug og skalere dem op, så gevinsterne for alvor realiseres.
Derfor igangsætter KL nu et skaleringssamarbejde, som skal hjælpe kommunerne til at få udbredt velfærdsteknologi og nye digitale løsninger. Interesserede kommuner kan tilmelde sig nu.
”Der er brug for en helt ny måde at udbrede velfærdsteknologi og nye digitale løsninger i kommunerne. Vi ved, at løsningerne findes, men mange steder er det stadig en stor opgave at få dem udbredt i praksis. Skaleringssamarbejdet handler om at løfte i flok og sikre, at vi i fællesskab får mere værdi ud af teknologien – til gavn for borgerne,” siger Anders Winnerskjold, formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg med ressortansvar for ældreområdet.
De gode erfaringer skal spredes
I første omgang tager samarbejdet fat på skærmbesøg, som et alternativ til fysiske besøg i ældreplejen, digital træning, som udskyder eller mindsker behovet for pleje, og som understøtter genoptræning, og datadrevet ruteplanlægning, som automatiserer planlægning af ruterne i hjemme- og sygeplejen. Senere i 2025 lanceres yderligere et skaleringsinitiativ for kommuner, der ønsker at arbejde med datadrevet vagtplanlægning.
”Vi starter på ældreområdet med fx skærmbesøg, så ældre får støtte til at klare sig selvstændigt i dagligdagen, og med digital træning, hvor teknologien kan være med til at gøre behovet for hjælp og pleje mindre. Men håbet er, at vi med skaleringssamarbejdet får en god model for, hvordan vi kan gå fra mange bække små til en stor å og skalere en række digitale løsninger op, så alle kommuner og borgere kan få gavn af dem,” siger Anders Winnerskjold.
I skaleringssamarbejdet går kommuner, som allerede har gode erfaringer med at tage velfærdsteknologi og nye digitale løsninger i brug, forrest på vegne af fællesskabet. Med økonomisk støtte får de mulighed for at bidrage til, at endnu flere kommuner lykkes med at udbrede løsningerne og løfte velfærden. De øvrige deltagende kommuner får økonomisk støtte og målrettet hjælp til at udbrede løsningerne i egen organisation.
”Nogle kommer til at gå forrest på fællesskabets vegne her. Der er ingen grund til, at alle opfinder den dybe tallerken, når vi har nogle kommuner, som har gode erfaringer, som resten kan trække på. De erfaringer skal hjælpes endnu mere på vej og spredes – og det gør vi nu,” siger KL-udvalgsformanden.
Midler fra aftale om reform af ældreplejen og 10-årsplanen for ny teknologi skal drive samarbejdet og løfte kommunernes indsats på området.
Fire løsninger
Samarbejdet fokuserer i første omgang på udbredelse af følgende løsninger:
- Skærmbesøg, som et alternativ til fysiske besøg i ældreplejen
- Digital træning, som udskyder eller mindsker behovet for pleje og som understøtter genoptræning
- Datadrevet ruteplanlægning, som automatiserer planlægning af ruterne i hjemmeplejen
- Senere i 2025 lanceres yderligere et skaleringsinitiativ for kommuner, der ønsker at arbejde med datadrevet vagtplanlægning.
Løsningerne indgår i en portefølje af initiativer, som det forventes, at kommunernes skaleringssamarbejde vil fokusere på fremadrettet, fx udbredelse af intelligent sensorteknologi til at styrke omsorgen i ældreplejen.
