Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Klima

Assens Kommune vinder KL’s Klimapris 2024

KL’s Klimapris er netop blevet uddelt på Klima & Miljø Topmødet. Prisen går til Assens Kommune, som har udviklet en effektiv model til at udtage landbrugsjord – baseret på dialog, tidlig inddragelse og samarbejde.

12. apr. 2024

Indhold

    Det bliver Assens Kommune, der i et stærkt felt af nominerede, løber med årets klimapris.
     
    Fredag blev spændingen udløst på scenen til KL’s Klima & Miljø Topmøde, der i disse dage løber af stablen i Tivoli Hotel & Congress Center i København.
     
    Assens Kommune har udviklet en effektiv model til at udtage landbrugsjord – baseret på dialog, tidlig inddragelse og samarbejde. Det er tredje gang, at KL’s Klimapris uddeles. En pris, KL har stiftet for at give de mange grønne initiativer i kommunerne den opmærksomhed og anerkendelse, de fortjener.
     
    ”Først og fremmest skal der lyde et stort tillykke til Assens Kommune, som i dag har vundet KL’s Klimapris 2024. De har her taget fat på et af de helt store og svære områder i klimaindsatsen, nemlig grøn omstilling af landbruget,” lyder det fra formanden KL’s Klimahandlingsudvalg, Frank Schmidt-Hansen:
     
    ”Deres model viser, hvordan man effektivt kan udtage mange hektar landbrugsjord til gavn for både klimaet, biodiversiteten, vandmiljøet og det lokale friluftsliv. Deres succes bygger på tidlig dialog, lydhørhed og tæt samarbejde mellem kommunen, lodsejerne og andre relevante aktører,” understreger han.

    Kommunerne er en drivkraft i den grønne omstilling

    Finalisterne er udvalgt af et eksternt dommerpanel bestående af Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Brian Vad Mathiesen, professor ved Aalborg Universitet, Jakob Fritzbøger Christensen, direktør og medstifter af GRØN – fonden for bæredygtig udvikling og Helga Grønnegaard, projektchef i rådgivningsvirksomheden Urland ApS.
     
    ”Kommunerne har taget klimalederskabet på sig. Det har Assens Kommune også, og de har samarbejdet med borgerne på en ny måde. Jeg er ikke i tvivl om, at rigtig mange kan lade sig inspirere af deres indsats, og derfor er det også en stor fornøjelse at overrække prisen til Assens Kommune i dag,” siger Frank Schmidt-Hansen.
     
    ”Men Assens var i et utroligt stærkt felt af nominerede i år, og det viser, hvordan kommunerne er en stærk drivkraft i den grønne omstilling.” 
     
    De 2 øvrige finalister til KL’s Klimapris var Tårnby og Vejle.
     
    Tårnby Kommune har lagt 6.200 kvadratmeter ’grønt tag’ på en af deres folkeskolers bygninger. Det størrelsesmæssige omfang gør indsatsen særlig. Initiativet giver klimaeffekt gennem et lavere energiforbrug, øget biodiversitet og luftkvalitet og mindre regnvand, der ledes ned i kloaksystemet.

    Vejle Kommunes ’GreenTeam’ klæder børn og unge på til at tale om - og deltage i beslutninger om - klima og bæredygtighed. På den måde øges klima- og naturbevidstheden hos de kommende generationer.
     

    Kontakt

    Pressekonsulent

    Alexandra Pedersen

    Kommunikation

    Telefon: +45 3370 3643

    E-mail: alpe@kl.dk