Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse
Overenskomster
Sundhed

Ny overenskomst om fysioterapi på plads

Mere sammenhængende og effektive behandlingsforløb, fokus på at udvikle kvaliteten og ikke mindst bedre styr på økonomien. Det er nogle af hovedelementerne i den nye overenskomst om fysioterapi.

05. sep. 2023

Indhold

  Rigtig mange danskere får i løbet af livet ondt i muskler eller led, og mange tager til fysioterapeut. Som noget nyt vil flere blive tilbudt et struktureret træningsforløb. Det står fast, efter at Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RTLN) og Danske Fysioterapeuter har indgået en ny 3-årig overenskomstaftale om almen fysioterapi, vederlagsfri fysioterapi og ridefysioterapi i praksissektoren.

  Bo Libergren er næstformand for RLTN, og han hilser den nye overenskomst velkommen:

  ”Den kan bl.a. være med til at sikre et kvalitetsløft i behandlingen og en modernisering af ydelserne. Fx skal der i overenskomstperioden indføres nye strukturerede træningsforløb, der har en dokumenteret effekt for mange patienter. Aftalen understøtter udviklingen af et moderne og effektivt behandlingstilbud i fysioterapipraksis.”

  De strukturerede træningsforløb for slidgigt i knæ og hofte, samt smerter i ryg og lænd, bliver løbende udviklet frem mod 2025. Samtidig udvikles også strukturerede forløb for de fire største diagnosegrupper på den vederlagsfri ordning begyndende med sklerosepatienter.

  Ny styringsmodel for økonomi

  Overenskomsten indeholder også en ny kapacitets- og styringsmodel, som forbedrer styringen af økonomien på området og sikrer, at borgerne kan få fysioterapibehandling jævnt hele året. Derudover løfter aftalen også rammen på området for vederlagsfri fysioterapi med 0,75 pct. om året i overenskomstperioden. 

  Michael Fenger, næstformand i KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, siger:

  ”Jeg er rigtig glad for den aftale, vi nu har indgået med Danske Fysioterapeuter. Især er det godt, at vi nu har aftalt en model for økonomien, der giver fysioterapeuten bedre rammer for at prioritere og tilrettelægge sin indsats og samtidig giver borgerne sikkerhed for, at de kan få den vederlagsfri fysioterapi, de har behov for jævnt over året. Det har været vigtigt for os, at vi ikke igen havner i en situation, hvor budgetterne overskrides, og behandlingerne sættes på pause. Det har Danske Fysioterapeuter med aftalen givet deres ord på.” 

  Kvalitetsudvikling og modernisering af ydelser

  Den nye overenskomst vil desuden sætte skub i en datadrevet kvalitetsudvikling, hvor fysioterapeuterne i lighed med andre praksisområder skal arbejde med undersøgelser og behandling ud fra egne data.

  Udviklingen af kvaliteten sker i et samarbejde mellem Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og Danske Fysioterapeuter.

  Fakta om fysioterapi

  • Kommunerne bruger hvert år over en mia. kroner på vederlagsfri fysioterapi. 
  • Over 80.000 borgere modtager vederlagsfri fysioterapi hvert år. 
  • Den vederlagsfri fysioterapi er målrettet borgere med sygdomme som fx Parkinsons sygdom, sklerose, følger efter hjerneblødning og kronisk leddegigt.