Gå til hovedindhold
Nyhed
Tema

Læs KL’s beretning 2022

Vores del af verden forandrede sig i 2022. Knapt var vi vendt tilbage til en normal tilværelse efter coronaens mange nedlukninger, før russiske tropper invaderede Ukraine. Det sendte flere ekstraordinære opgaver ud i kommunerne – samtidig med, at økonomien også skabte udfordringer.

03. mar. 2023
Ældre end 12 mdr.
Billede af Martin Damm og Jacob Bundsgaard

Indhold

  Årets beretning er et tilbageblik på året, der er gået, og som KL’s formand Martin Damm også fortæller indledningsvis, så har der været meget at berette om. Det har været et begivenhedsrigt år.

  Krigen i Ukraine har skabt en energikrise, der sammen med efterdønningerne fra coronakrisen har medført historisk høje prisstigninger. Det påvirker alle. Samtidig lægger forsvarsområdet beslag på størstedelen af det økonomiske råderum, og den ekstraordinære økonomiske situation, som dannede rammer for økonomiaftalen, markerer et markant skifte i dansk økonomisk politik.

  2022 har været endnu et travlt år i kommunerne

  Kommunerne har på kort tid taget imod 30.000 ukrainske flygtninge og bistået med boliger, møbler, ydelser, dagtilbud, sundhedstilbud og jobformidling – en opgave, hvor bl.a. jobcentrene har spillede en stor rolle og sørget for, at 60 % af de jobparate ukrainere er kommet i job. På trods af flere flotte resultaler, har 2022 også været et år med politisk modvind for jobcentrene, og hvis vi skal blive endnu bedre, er der behov for at gentænke beskæftigelsesindsatsen.

  Rekruttering står igen i år også højt på kommunernes dagsorden – det er en af de helt store samfundsudfordringer, som presser velfærden. I 2022 har vi i KL især haft fokus på, at få flere op i tid og at få flere til at blive længere på arbejdsmarked.

  Energiforsyning er blevet til sikkerhedspolitik og omstillingen af energi- og varmeforsyning har været et væsentligt tema i 2022. Ruslands invasion af Ukraine, har skabt et behov for endnu hurtigere grøn omstilling, som kan frigøre os fra afhængigheden af russisk gas. KL indgik derfor en aftale med regeringen om at fremrykke varmeplanlægningen, og selvom fjernvarme selvfølgelig skal udrulles hurtigst muligt, så er det en stor og svær opgave for kommunerne, som også vil fylde meget de kommende år.

  Kommunalpolitisk Topmøde 2023: Mod til fremtidens velfærd

  Beretningen indeholder et overblik over de forskellige områder. Her giver vi ordet til nogle af KL’s politikere, som i korte videoer fortæller, hvad de hver især har været optaget af i 2022.

  Årets beretning kommer som optakt til Kommunalpolitisk Topmøde 2023, der afholdes d. 16. og 17. marts. Årets topmøde og beretning har fået titlen: Mod til fremtidens velfærd. Det afspejler, at vi i KL er overbeviste om, at fremtidens velfærd kræver mod til at tænke nyt og finde nye veje til velfærd. Det handler både om, hvordan vi skaber de nødvendige rammer og sikrer det politiske beslutningsrum, der gør det muligt for kommunalpolitikerne at sætte sig i spidsen for vores lokale velfærd.

  Links

  Kontakt

  Pressekonsulent

  Alexandra Pedersen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3643

  E-mail: alpe@kl.dk