Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Vigtige knaster udestår i ny klimaaftale

Ny politisk aftale om vindmøller og solceller på land indeholder gode intentioner, og flere tiltag peger i den rigtige retning, lyder det fra KL. Aftalen indeholder dog slet ikke nok kompensation til naboer og lokalsamfund, ligesom kommunerne fortsat er efterladt i usikkerhed omkring processen for energiparkerne.

12. dec. 2023

Indhold

  Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet har i dag præsenteret en ny politisk aftale om mere grøn energi på land.

  Centralt i aftalen står, at parterne vil etablere en række større energiparker på land med solceller og vindmøller.

  I KL hilser formand for Klima- og Miljøudvalget, Birgit S. Hansen, den nye aftale velkommen:

  ”I kommunerne kæmper vi hver dag for den grønne omstilling, og vi er meget optagede af at få sat mere skub på opstillingen af vedvarende energi. Derfor er det godt, at der nu omsider er landet en bred politisk aftale, hvor vinden på lange stræk blæser i den rigtige retning. Det er dog også en aftale, der har ladet vente på sig, og derfor er der nu i dén grad brug for, at vi som samfund hurtigst muligt kommer i arbejdstøjet. For hvis vi skal nå at komme i mål med den grønne omstilling, har vi mildt sagt rigtig travlt.”

  Lokal kompensation ikke stor nok

  Aftalen indebærer også flere tiltag, der skal give naboer og lokalsamfund større del i gevinsterne. For eksempel øges grøn pulje med 150 pct. til gavn for lokalsamfundene, ligesom VE-bonussen til naboer øges med 50 pct. 

  Ifølge Birgit S. Hansen skal der dog langt mere til:

  ”Lokal opbakning er ganske enkelt det allervigtigste, hvis vi skal have sat flere vindmøller og solceller op i en pokkers fart, og det er kun rimeligt, at borgere og lokalsamfund får en fair kompensation, når de skal lægge jord, naboskab, øjne og ører til. Den ekstra kompensation, som ligger i aftalen, kan måske lyde af meget, men vi er ude i absolutte småpenge, når vi ser på den enorme skala i de her projekter. Det burde og kunne være meget mere – ellers risikerer vi ganske enkelt, at naboer og lokalsamfund ikke bakker op.”

  Usikkerhed om energiparker

  Som en del af aftalen har aftaleparterne også udpeget en række områder til energiparker. Kommuner med andre arealer kan søge om at få en energipark i 2024-2025.

  Processen for energiparkerne er dog stadig uklar, og det frustrerer Birgit S. Hansen:

  ”I branchen og kommunerne har vi nu i halvandet år været efterladt i usikkerhed omkring energiparkerne, og det har sat en masse andre grønne tiltag på hold. Derfor er det også ærgerligt, at det stadig er uklart, hvordan energiparkerne endeligt bliver udpeget, og om det bliver Christiansborg eller kommunerne, der beslutter, hvornår staten engagerer sig i de lokale projekter,” siger hun og fortsætter:

  ”Det er vores klare forventning, at et statsligt engagement alene kommer efter ønske fra den enkelte kommune. Det er afgørende for lokal opbakning, at energiparkerne ikke bliver tvunget ned over hovedet på nogen, men i stedet – med klimaministerens egne ord – bliver så godt et tilbud, at man lokalt selv vælger dem til. Det bør være de enkelte kommuner og lokalsamfund, der har hånden på roret og afgør, om man ønsker en energipark eller ej.”

  Kontakt

  Chefkonsulent

  Morten Christensen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3689

  E-mail: moch@kl.dk