Gå til hovedindhold
Nyhed
Forvaltning og ledelse

Ny rapport: Samarbejdet mellem forvaltninger og kommunalpolitikere er godt

Der er tillid og generelt et godt samarbejde mellem forvaltning og kommunalpolitikere, samtidig med, at der sættes retning og gives råderum. Sådan lyder konklusionerne fra landets kommunaldirektører i en ny rapport fra Kronprins Frederik Center for Offentlig Ledelse og KL.

31. okt. 2022
Ældre end 12 mdr.

Indhold

  Der har i den seneste tid været debat om samspillet mellem embedsmændene og det politiske system, både i staten og i kommunerne.

  En ny rapport, som Kronprins Frederik Center for Offentlig Ledelse og KL står bag, viser nu, at kommunaldirektørerne mener, at samarbejdet mellem dem og den politiske ledelse fungerer godt.

  I undersøgelsen svarer 85,6 pct. af landets kommunaldirektører fx, at de mener, at borgmesteren er tydelig i forhold til kommunaldirektørens råderum, 92,8 pct. er uenige i, at kommunalbestyrelsesmedlemmerne ofte udtrykker kritik af deres rådgivning, og 97,5 pct. af kommunaldirektørerne vil rådgive oppositionen i en konkret sag, hvor oppositionen er uenig med borgmesteren.

  Samtidig svarer 75,9 pct. af kommunaldirektørerne, at de er uenige i, at kommunalbestyrelsesmedlemmerne ikke har tillid til forvaltningens sagsbehandling

  ”Et velfungerende samarbejde mellem forvaltningen og lokalpolitikerne er helt afgørende for tilliden til demokratiet og vores offentlige sektor. Og for at kommunerne hver dag kan træffes svære, gode og effektive beslutninger til gavn for borgerne. Det er glædeligt, at undersøgelsen viser en høj grad af tillid og gensidig respekt mellem forvaltninger og lokalpolitikere,” siger KL’s administrerende direktør Kristian Vendelbo.

  Vi må ikke tage et godt samspil for givet

  De nye resultater understøttes af en tidligere Momentum-undersøgelse fra foråret 2022, hvor godt 81 pct. af kommunalpolitikerne svarede, at samspillet med forvaltningen fungerer godt, og 80 pct. føler, at de får den bistand, de har brug for i forhold til at løse deres opgaver som kommunalbestyrelsesmedlemmer.

  ”Vi skal hele tiden være opmærksomme på samspillet og ikke tage det for givet – heller ikke når det går godt. Derfor vil vi i den kommende tid også dykke endnu mere ned i området og spørge både borgmestrene, de godt 2.400 kommunalpolitikere og medarbejderne om, hvordan de synes, samarbejdet fungerer. På den måde kommer vi hele vejen rundt om samspillet og får et bedre grundlag for at diskutere, hvordan vi gennem faglighed og politisk retning løser de udfordringer, vi står over for i kommunerne,” siger Kristian Vendelbo.

  Links

  Kontakt

  Pressechef

  Line Oxholm Thomsen

  Kommunikation

  Telefon: +45 3370 3536

  E-mail: lnt@kl.dk