Gå til hovedindhold
Folkeskole
Børn og unge

Inspiration til lokal dialog om skoleudvikling

I mange kommuner har man etableret et lokalt ”Sammen om skolen”-samarbejde eller et lignende forum. På denne side finder du inspiration til, hvordan det lokale samarbejde kan tilrettelægges.

Folkeskole leg

Indhold

    Lokal dialog om folkeskolen 

    Formålet med lokale Sammen om skolen- samarbejder er at skabe gode rammer for lokale drøftelser af udfordringer og løsninger, hvor en bred re-præsentation af folkeskolens parter deltager. 

    Et godt lokalt samarbejde kan give et godt afsæt for at skabe lokalt ejerskab til skoleudviklingen. Det kan fx handle om, hvordan man får intentionerne i Folkeskolens Kvalitetsprogram ud at leve på gode måder i den enkelte kommune og på den enkelte skole. 

    KL, Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, Børne- og Kulturchef-foreningen, BUPL, Skole og Forældre og Danske Skoleelever har sammen udarbejdet et inspirationsmateriale med fem anbefalinger og konkrete ek-empler på, hvordan man lokalt kan samarbejde gennem Sammen om skolen-samarbejder eller lignende.

    Inspirationsmaterialet kan tilgås via siden Frisættelse af folkeskolen kræver tættere lokalt samarbejde

    KL og DLF igangsatte i forlængelse af overenskomstforhandlingerne i 2018 et samarbejde om en ny start for folkeskolen. Samarbejdet skulle være med til at skabe nogle fælles billeder på, hvad der kendetegner den gode skole, og hvordan vi kommer derhen.

    Et af projekterne i samarbejdet handlede om dialogen om skoleudvikling lokalt. Samarbejdet har været gennemført af KL og Danmarks Lærerforening med sparring fra Skolelederforeningen og Børne- og Kulturchefforeningen. I projektet undersøgte parterne, hvordan man igennem samarbejde og dialog styrker den lokale folkeskole. 

    Med afsæt i undersøgelsen og den tilhørende rapport udviklede parterne en række inspirationsmaterialer:

    Den 13. juni 2022 holdt KL, DLF, Skolelederforeningen og BKF et fælles webinar om dialog om skoleudvikling. På webinaret præsenterede Klaus Majgaard og Line Arnmark seks virksomme mekanismer, der bidrager til god lokal dialog om skoleudvikling. Desuden var der en række praksiseksempler på arbejdet fra lokale parter. Se optagelsen fra webinaret i denne fil. 

    KL, DLF, Skolelederforeningen og BKF har lavet et materiale, som sætter fokus på kommunalpolitikernes rolle i forhold til den gode dialog om skoleudvikling. Materialet kan bruges som afsæt for en kommunalpolitisk drøftelse af, hvordan man ud fra den lokale kontekst kan udvikle folkeskolen gen-nem samarbejde og dialog.

    Dialog om skoleudvikling - Inspiration til lokalpolitiske drøftelser (pdf)

    Sidst opdateret: 10. juni 2025

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Freya Sloth Hansen

    Børn, Unge & Folkeskole

    Telefon: +45 3370 3645

    E-mail: frsh@kl.dk