Gå til hovedindhold
Arbejdsgiver
Rekruttering
Sundhed

Kolding Kommune: Hånd i hånd: Et fritidsjob med mening

Kolding Kommune har ansat ca. 30 unge hånd-i-hånd-medarbejdere rundt om på kommunens plejehjem. Indsatsen er til stor gavn for både beboere og unge, der gennem indsatsen får glæde af hinandens selskab. Herudover får de unge medarbejdere et spændende indblik i social- og sundhedsfaget.

Indhold

  I Kolding Kommune er der siden 2021 blevet etableret 30 ungarbejderstillinger for hånd-i-hånd-medarbejdere i alderen 14-17 år. Indsatsen blev igangsat på baggrund af tiltagende rekrutteringsudfordringer på ældre- og sundhedsområdet med at få både elever og fast social- og sundhedspersonale.

  Formålet med de nye hånd-i-hånd stillinger er at vække interessen for faget hos unge, og på sigt skabe bedre mulighed for at rekruttere nye medarbejdere til sundheds- og ældreområdet. Desuden skaber hånd-i-hånd-medarbejderne glæde og smil på plejehjemmene, hvilket også er med til at knytte gode relationer mellem generationer.

  Byrådet i Kolding Kommune bevilligede i første omgang 200.000 kr. til indsatsen, der viste sig at være så stor en succes, at der er tilført yderligere 300.000 kr. til indsatsen, der indtil videre skal løbe til og med 2023.

  Arbejdstiden for hånd-i-hånd-medarbejdere er et par timer om ugen, og deres arbejdsopgaver er typisk at spille spil, gå ture, snakke, lytte, læse højt, eller hvad den unge og de ældre beboere sammen finder på. Her er der mulighed for, at hånd-i-hånd-medarbejderen og beboerne kan være kreative.

  Kolding Kommune modtog over 140 ansøgninger til de første 16 fritidsjobstillinger. Den store interesse fra de unge ansøgere og interesse fra plejehjem for at få en ung ansat har medført, at indsatsen er blevet skaleret op, så der nu er mindst én hånd-i-hånd-medarbejder på alle kommunens plejehjem – nogle steder flere – og altså ca. 30 unge ansat i alt.

  Det er endnu tidligt at tale om konkrete effekter af indsatsen, da de første hånd-i-hånd-medarbejdere blev ansat i december 2021, men indtil videre er erfaringerne, at de unge tilfører ny energi på plejehjemmene og får et hidtil uset indblik i social- og sundhedsprofessionen.

  I PDF-filen kan du læse mere om hvad forældre og ledere siger om de nye hånd-i-håndmedarbejdere på Kolding Kommunes plejehjem.

  Kolding - Hånd i hånd - Plakat om fritidsjob.pdf

  Kolding - Hånd i hånd - Projektbeskrivelse.pdf

  Tina Andersen
  Chef for Sygepleje, Hjemmehjælp, Uddannelse og Kvalitet
  Mail: tiand@kolding.dk

  Jannie Veiler
  Fritidsjobkoordinator
  Mail: jave@kolding.dk

  Sidst opdateret: 14. marts 2024

  Kontakt

  Chefkonsulent

  Line Folke

  Arbejdsgiverpolitisk Center

  Telefon: +45 3370 3472

  E-mail: lifo@kl.dk