Gå til hovedindhold
Arbejdsgiver
Rekruttering
Sundhed

Horsens Kommune: Unge spirer til SOSU-uddannelserne

I 2019 udviklede Horsens Kommune sammen med FOA en såkaldt spire-ordning, målrettet unge mellem 13-17 år. Ordningen skal gennem et fritidsjob, give unge mulighed for at prøve kræfter med arbejdet på ældre- og sundhedsområdet. Målet er at øge de unges interesse for og kendskab til arbejdet inden for ældreplejen og på sigt motivere dem til at uddanne sig indenfor faget.

Indhold

  I spire-stillinger arbejder de unge to timer to gange om ugen i plejeboliger og demensboliger. Spire-ordningen er finansieret af driftsmidler. Spirernes opgaver er bl.a. at læse for beboerne, gå ture, lave mad med beboerne og en aktivitetsmedarbejder, spille spil og se film sammen med beboerne.

  Alle spirer tilknyttes en mentor, der følger dem i hele ansættelsesforløbet. Mentoren er en af de faste medarbejdere, der også kan fortælle om, hvad man kan komme til at beskæftige sig med i jobbet som social- og sundhedshjælper eller -assistent. Spiren er primært på arbejde med enten sin mentor eller andet fast personale, som alle er klædt på til at hjælpe den unge spire.

  Som del af spire-ordningen er det også fast praksis at der afholdes en evaluerings-/exit-samtale, når en spire stopper i sit job. Det er afdelingens uddannelsesansvarlige, der står for denne samtale, som har til formål at motivere den unge til at søge uddannelse indenfor plejefaget, og til at fortsætte med at være ambassadør for faget

  Horsens Kommune har oplevet stor interesse for spire-stillingerne, idet man ved første jobopslag til fire stillinger modtog ansøgninger fra 240 unge. Indtil videre har 15 af Horsens Kommunes plejecentre mindst én spire ansat, svarende til 20 spirer i alt, og det er nu målet, at alle kommunens 16 plejecentre skal have mindst to spirer ansat.

  Målet om at øge de unges interesse for ældre- og sundhedsområde er realiseret, men om flere unge søger social- og sundhedsuddannelserne, er endnu for tidligt at vurdere. Til gengæld bidrager spirerne med et frisk pust til plejecentrenes fællesområder, giver beboerne smil på læberne, samtidig med at de unge får et unikt kig ind i social- og sundhedsfagets mange facetter.

  En række kommuner har allerede unge under 18 år ansat i spire-jobs, der i OK.21 FOA-overenskomsten hedder ”Inspirationsstillinger”.

  I PDF-filen kan du se en PowerPoint-præsentation af Horsens Kommunes overvejelser om og arbejde med spire-ordningen.

  Horsens - Præsentation af Spireordning.pdf

  For yderligere information om spire-ordningen i Horsens Kommune er du velkommen til at rette henvendelse til:

  Områdeleder Susanne Rasmussen, mail: suras@horsens.dk og

  rekrutteringskonsulent Hanne Christensen, mail: sshc@horsens.dk

   

  Sidst opdateret: 2. april 2024

  Kontakt

  Chefkonsulent

  Line Folke

  Arbejdsgiverpolitisk Center

  Telefon: +45 3370 3472

  E-mail: lifo@kl.dk