Gå til hovedindhold
Nyhed
Analyser
Økonomi

Rekordhøj beskæftigelse i november 2021

Genåbning af samfundet påvirker stadig beskæftigelsen positivt, hvor der i september kom 13.000 flere ansatte, og fortsætter dermed de gode takter. Samlet set er er der nu beskæftiget over 80.000 flere lønmodtagere end lige før coronakrisen.

22. nov. 2021
Ældre end 12 mdr.

Indhold

  Beskæftigelsen indenfor hotel og restauration er tilbage til før-krise niveau

  Nye tal for antallet af lønmodtagerbeskæftigelsen bekræfter de fortsatte gode takter for dansk økonomi, med endnu en beskæftigelsesrekord på 2,882 millioner beskæftigede, jf. figur 1. Det er en stigning på 13.000 i september alene, og en stigning på knap 81.000 siden februar 2020 inden coronanedlukningen af samfundet. Sammenlignet med månederne umiddelbart efter genåbningen af samfundet, er vækstraten i beskæftigelsen dog aftaget. Der er i gennemsnit kommet knap 12.000 flere i beskæftigelse hver måned i de sidste 3 måneder.

  Figur 1. Samlet lønmodtagerbeskæftigelse

  Store branchemæssige forskelle

  Som bekendt har udviklingen i beskæftigelsen siden nedlukningen i foråret 2020 været meget forskellig, set på tværs af forskellige brancher. Hvor nogle brancher, fx bygge og anlæg og industrien, blev ramt i mindre grad blev brancher som kultur og fritid og hoteller og restauration hårdt ramt. Som en af de hårdest ramte, var beskæftigelsen indenfor hotel og restauration i april 2020 12 procent lavere end niveauet i januar 2015 (og hele 29 procent lavere, sammenlignet med februar 2020).

  Den gode historie i dagens tal er, at beskæftigelsen inden for hotel og restauranter nu igen er på samme niveau som før corona. I september steg beskæftigelsen inden for denne branche med godt 3.500 mennesker (+3,1 pct.), og siden lavpunktet i april 2020 er beskæftigelsen i branchen steget med over 35.000 personer (+42 pct.)

  Figur 2. Branchefordelt udvikling i lønmodtagerbeskæftigelse, sæsonkorrigeret

  Som en af de eneste brancher er beskæftigelsen indenfor sundhed og socialvæset faldet i september måned. Sammenlignet med august var der 2.500 færre ansatte i denne branche, dog kun svarende til et fald på 0,5 pct. Dette fald skal ses i lyset af den dengang faldende smitte og deraf følgende aktiviteter som fx test, smitteopsporing og vaccination. Som følge af de seneste ugers øget smitte, vil det ikke være overraskende, hvis beskæftigelsen indenfor denne branche igen begynder at stige, når vi får tal for oktober og særligt november måned.     

  Også vækst i BNP- og beskæftigelsesindikator

  Mandagens beskæftigelsestal bekræfter de indikationer, som blev præsenteret i sidste uges BNP- og beskæftigelsesindikatorer. Indikatorerne ligger på hhv. +2,0% for BNP og +1,7% for beskæftigelsen og spår altså flotte vækstrater, når de første detaljerede tal for 3. kvartal i nationalregnskabet præsenteres tirsdag i næste uge (30/11). Væksten i indikatorerne er særligt drevet af en øget aktivitet i hotel og restaurationsbranchen, indenfor rejsebureauer og indenfor industrien generelt.

  Figur 3. BNP-indikator. Og Figur 4. beskæftigelses-indikator

  Se flere artikler 

  Kontakt

  Specialkonsulent

  Teis Bay Andersen

  Analyse & Makro

  Telefon: +45 3370 3769

  E-mail: tban@kl.dk