Ældre borgere i botilbud
Omkring 11 pct. af alle borgere i botilbud er 65 år eller ældre. Antallet af ældre borgere i botilbud er steget i perioden 2018-2022. Stigningen ses blandt de 65-79-årige, hvor antallet af borgere i botilbud er steget med 13 pct. Blandt de ældste (80+-årige) er antallet faldet med 8 pct. Når ældre borgere i botilbud ophører med at bo i botilbud, er det primært som følge af dødsfald. Det gælder for 72 pct. i 2022.
Hovedkonklusioner:
- Mere end hver tiende borger i botilbud er 65 år eller ældre.
- Siden 2018 er antallet af ældre borgere i botilbud steget med ca. 10 pct. I samme periode er antallet af 65+-årige i befolkningen steget med 7 pct.
- Udviklingen i antallet af ældre borgere i botilbud følger således, i nogen grad men ikke udelukkende, den generelle udvikling i befolkningssammensætningen.
- Omkring hver femte ældre borger i botilbud har udviklingshæmning af moderat til svær grad. Medtages personer med let udviklingshæmning og personer med en IQ i den lave ende af normalområdet, er det knap to ud af fem, der har udviklingshæmning.
- Knap halvdelen (45 pct.) af de ældre borger i botilbud har en psykiatrisk diagnose. Ca. hver femte har skizofreni.
- Omkring halvdelen af de ældre borgere i botilbud modtog også kommunal sygepleje i året. Blandt de 18-64-årige i botilbud var det under en tredjedel, der modtog kommunal sygepleje i samme år, som de var i botilbud.
- Mere end hver fjerde ældre borger i botilbud har haft en somatisk hospitalsindlæggelse i løbet af året.
- Hvert år i perioden 2018-2021 ophører mellem 11 og 13 pct. af de 65+-årige med at bo i botilbud.
- Den primære årsag til, at de ældre ophører med at bo i botilbud er, at de dør. Dette gælder for mellem 70 til 72 pct. Derudover ophører 9-11 pct. fordi de flytter i plejebolig, og mellem 4 og 5 pct. overgår til socialpædagogisk støtte (§85) i eget hjem. De resterende 13-16 pct. er hverken døde, flyttet i plejebolig eller visiteret til socialpædagogisk støtte i eget hjem, efter de ophører i botilbud.